به گزارش مجله سلامتی صلح خبر آزمایش عدم اعتیاد و همه دانستنی هایش وبسایت روزیاتو – علی زمانی: آزمایش عدم اعتیاد مثل برگه عدم سوء پیشینه، برای استخدام الزامی است و بسیاری از کارفرمایان از کارمندان خود درخواست می کنند تا رزومه شغلی خود را به این دو برگه قانونی معتبر، تجهیز کنند. تست عدم […]
به گزارش مجله سلامتی صلح خبر
آزمایش عدم اعتیاد و همه دانستنی هایش
وبسایت روزیاتو – علی زمانی: آزمایش عدم اعتیاد مثل برگه عدم سوء پیشینه، برای استخدام الزامی است و بسیاری از کارفرمایان از کارمندان خود درخواست می کنند تا رزومه شغلی خود را به این دو برگه قانونی معتبر، تجهیز کنند.
تست عدم اعتیاد، هیچ گاه به معنای قطعی اعتیاد داشتن یا اعتیاد نداشتن فرد نیست. دلایل زیادی هم برای اثبات این ادعا وجود دارد که در گزارشی که در زیر آمده است می خوانید.
به هر حال، اعتیاد، یکی از بحران هایی است که کشور با آن روبروست و برون رفت از این معضل عظیم، با فرهنگ سازی و برنامه ریزی بلند مدت و تغییر در الگوی زندگی و حذف نقاط بحران آفرین که سبب جذب شماری از هموطنان به این افیون می شود، امکان پذیر خواهد بود.
از نظر طب ایرانی، طبع و مزاج و فیزیوپاتولوژی اکثر بیماریها، غلبه سردی و خشکی در بدن بیمار است که بیماری اعتیاد به مواد مخدر و ترکیبات افیونی نیز از این قاعده مستثنی نیست. مصرف افیون یا خشخاش میان مواد مخدر از فراوانی بیشتری نسبت به سایر مواد مخدر برخوردار است؛ افیون یا خشخاش که نام دیگرش کوکنار است از نظر طب ایرانی، اول گرم است و آخر سرد، در واقع افراد معتاد به تریاک با مصرف خشخاش احساس فرحبخشی کرده که به این حالت اصطلاحاً نشئگی میگویند؛ بالا رفتن مقدار مواد افیونی و ضد درد جسم از یک حد معین، ایجاد نشئگی میکند و به همین ترتیب پائین آمدن از یک حد معین آن هم، ایجاد خماری میکند.
بنابراین از نظر طب ایرانی، نشئگی، طبع و مزاجش گرم است و خماری، طبع و مزاجش سردی و خشکی است؛ هرگاه سردی در بدن فرد معتاد غالب شود، نیاز به ماده مخدر افزون شده و در نتیجه تمایل به مصرف دوباره به آن ماده مخدر بیشتر و بیشتر میشود. کسانی که فکر میکنند روش ترک اعتیاد با بستن و زندانی کردن معتاد پس از گذشت ۳ روز اعتیاد برطرف میشود، بدانند که چنین نخواهد شد و این فرد هر زمانی که آزاد شود و امکان دسترسی به مواد مخدر پیدا کند، در مصرف آن درنگ نخواهد کرد چون اختیارش دست خودش نیست.
چنین روشهایی در مورد یک معتاد یا در واقع یک بیمار، نوعی جنایت ناشی از عدم درک و آگاهی نسبت به اعتیاد است که متأسفانه با ساختن یکسری فیلمها و القائات نادرست، در ذهن مردم و جامعه رسوخ کرده است.
در بسیاری از داروهای ترک اعتیاد که در عطاریها تبلیغ میشود، متادون وجود دارد که خود اعتیادآور است؛ داروهای ترک اعتیاد که با تبلیغ ۱۰۰ درصد تضمینی ارائه میشود برای ترک اعتیاد مناسب نیست چرا که از چاله به چاه افتادن است.
انجام تست مورفین به هنگام ازدواج و در بعضی مشاغل، در کشور ما مجاز شمرده شده است. در حال حاضر با توجه به پیشرفتهای زیاد در علوم آزمایشگاهی، تستهای مختلفی در آزمایشگاهها موجود است. این تستها شامل تست مورفین، حشیش و محرکها از جمله آمفتامین، شیشه، بنزودیازپینها، متادون، کدئین و… است.
گاهی افراد دست به ترقیق نمونه میزنند که به راحتی با بررسی کراتین و میزان اسیدیته ادرار قابل تشخیص است. بهطور کلی باید بگوییم که با انجام تستهای معتبرتر که در بعضی مراکز اختصاصی انجام میشود، این شیوهها نیز کمکی نخواهد کرد
پیش از انجام آزمایش اعتیاد از چه داروهایی باید صرفه نظر کرد؟
مصرف روانگردان های بسیار قوی چون آمفتامین و دیگر داروهایی چون متادون و بوپرنورفین که ترکیبات استخراج شده از تریاک هستند، باعث میشوند که نتیجه آزمایشات اعتیاد را در افراد مثبت نشان دهند. طبیعتاً مصرف خود تریاک، کدئین بالا، مورفین و آپومورفین به خودی خود باعث مثبتشدن تست اعتیاد میشوند. شیشه و کراک نیز تست خاص خود را دارند که اعتیاد اپتوتریاکی نبوده و اعتیاد گروه دیگری از داروها هستند.در مجموع میتوان گفت که این داروها به ۱۰ قلم میرسند.
تریاک و ترکیباتش مورفین و هروئین به طور مستقیم تا ۲۱ روز از سرم خون و ادرار افراد پاک نمیگردد. شاید طی ۱۵ روز از ادرار پاک شود، اما از آنجا که از خون نیز آزمایش گرفته میشود، خود را در کروماتی گرافی نشان خواهد داد. گفتنی است، استامینوفن و کدئین نیز ظرف ۴۸ ساعت از بدن دفع میگردند، چراکه جذب کبدی داشته و در بدن باقی نمیمانند.
آیا می توان آزمایش اعتیاد را دور زد؟
اینکه با مصرف داروهایی بتوان نتیجه آزمایشهای اعتیاد را منفی کرد شایعهای بیش نیست.اما برخی خوراکیهای خاص را که تا حدی در این امر دخالت دارند را میتوان نام برد که آن نیز تاکید نمیگردد. اما ممکن است در فاصله زمانی که مصرف کرده و تست را انجام داد. ( حدود ۱۰ روز) از بدن وی دفع شده باشد.
آیا منفی بودن تست اعتیاد، نشان دهنده عدم اعتیاد است؟
منفی بودن تست اعتیاد به هیچ عنوان به معنی عدم اعتیاد نیست و راههای متعدد و سادهای برای منفی کردن تست اعتیاد به صورت کاذب وجود دارد که اغلب افراد سوء مصرفکننده مواد از آن آگاهی دارند. شاید یکی از دلایلی که خانوادهها دقت لازم و تلاش کافی در زمینه تحقیقات از افراد در هنگام ازدواج را نمیکنند اطمینان کاذب به پاسخ این تستها باشد.
بررسی اجمالی از نتایج تستهای اعتیاد قبل از ازدواج نشان میدهد که اولاً در تعداد اندکی از افراد تست مثبت گزارش شده که در این بین مواردی تست مثبت نیز ناشی از مصرف داروهای مجاز بوده است و ثانیاً به نظر نمیرسد تعداد قابل توجهی از افراد به دلیل مثبت بودن تست از ازدواج صرف نظر کرده باشند، در حالیکه شاهد هستیم بعد از طی مراحل ازدواج و علیرغم داشتن تست منفی، افرادی هستند که از قبل معتاد بودهاند.
آزمایشهای ترک اعتیاد با چه هدفی انجام میشوند؟
آزمایشهای ترک و بررسی وضعیت اعتیاد، قادرند حضور ماده مصرفی و مورد نظر را در ترشحات بدن ردیابی کنند.
هدف از انجام تستهای آزمایشگاهی اعتیاد از دید درمانگر، کمک به پیگیری روند درمان بیماران است. این تستها برای آشکار ساختن دروغ مصرف کنندگان مواد مخدر تهیه نشدهاند و کاربرد آنها در جهت مچگیری، به هیچوجه اخلاقی و مجاز نیست. تنها در صورتی که خود فرد داوطلب باشد، درمانگر مجاز به انجام این آزمایشها است. تستهای مختلف شناسایی مواد در هر کشور، بسته به قوانین آن کشور کاربردهای متفاوت دارد.
آیا جواب این آزمایشها صددرصد اعتیاد فرد را نشان میدهد؟
هیچ تست تشخیصی عاری از خطا نیست. به این معنی که میتواند مواردی را به اشتباه مثبت تشخیص دهد و مواردی را نیز گزارش نکند. در مورد تستهای مواد مخدر نیز چنین تداخلاتی وجود دارد. مصرف قرص ایبوبروفن میتواند به غلط تست حشیش را مثبت کند یا مصرف آنتی بیوتیکهایی خاص (از جمله آموکسیسیلین) با تست هروئین و کوکایین تداخل دارد و یا مصرف ضددردها، آنتیهیستامینها و آبنباتهای سرد (قرصهای مکیدنی برای سرماخوردگی) میتواند موجب مثبت شدن تست آمفتامین شود.
اگر داروهای ضد افسردگی مصرف کنیم، آیا جواب آزمایش اعتیادمان مثبت میشود یا خیر؟
برخلاف عقاید رایج، مصرف داروهای ضدافسردگی و ضداضطراب و خوابآورها، با وجود تشابه علایم ایجاد شده اصلاً با تستهای تشخیصی مواد تداخلی ندارند و افراد بدون دغدغه و طبق تجویز پزشک مجاز به استفاده از این داروها هستند.
تداخلات دارویی در آزمایش ترک اعتیاد چیست؟
تداخل مهمی که با تست مورفین وجود دارد، قرصها و شربتهای حاوی کدئین هستند که به مدت حداقل دو روز با تست غربالگری مورفین قابل ردیابی هستند. البته پس از مثبت شدن تست مورفین، با تستهای اختصاصی و تفکیکی به راحتی میتوانید از نوع ماده مصرفی مطلع گردید. توصیه میشود که افراد انتخاب شده برای انجام تست، به منظور برطرف شدن هرگونه شبهه، حداقل دو روز قبل از انجام تست مخدر از مصرف هر نوع فرآورده کدئیندار خودداری کنند.
آیا میتوان سیگاری بودن افراد را هم با آزمایش سنجید؟
نیکوتین موجود در سیگار، مدتی پس از مصرف به مواد مختلفی تبدیل میشود. بعضی از این مواد به مدت طولانیتری در بدن باقی میمانند که از طریق ادرار نیز قابل ردیابی هستند. بر این اساس تستهای ادراری سادهای معرفی شدهاند که دو تا چهار روز پس از مصرف سیگار قدرت ردیابی متابولیتها را دارند. استفاده از این روشها هنوز به طور کامل در کشور ما متداول نشده است.
بر اساس ماده ۶۴۸ قانون مجازات اسلامی کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار میشوند، هرگاه در غیر از موارد قانونی اسرار مردم را افشا کنند، مجرم شناخته میشوند و به سه ماه و یک روز تا یک سال حبس یا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا شش میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشوند.
اگر برای تشریح تست آزمایش اعتیاد یا موضوعات تخصصی در این حوزه با پرسشی مواجه شدید، با کارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به صورت اینترنتی در تعامل باشید.
منبع : Bartarinha