امروز: جمعه, ۲۱ دی ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الجمعة 11 رجب 1446 | 2025-01-10
کد خبر: 3216 |
تاریخ انتشار : 01 تیر 1394 - 1:13 | ارسال توسط :
0
2
ارسال به دوستان
پ

جهان > خلیج‌ فارس – موضوع انتشار مکاتبه‌های دیپلماتیک میان وزارت امور خارجه عربستان سعودی و سفارتخانه‌های این کشور در دنیا و نامه‌های داخلی این وزارتخانه از سوی ویکی لیکس، طی روزهای اخیر به بحث مهم بسیاری از رسانه‌های دنیا تبدیل شده است. روزنامه نيويورك‌تايمز در شماره روز‌گذشته خود در اين‌باره نوشت: آنطور كه اسناد افشا شده […]

جهان > خلیج‌ فارس – موضوع انتشار مکاتبه‌های دیپلماتیک میان وزارت امور خارجه عربستان سعودی و سفارتخانه‌های این کشور در دنیا و نامه‌های داخلی این وزارتخانه از سوی ویکی لیکس، طی روزهای اخیر به بحث مهم بسیاری از رسانه‌های دنیا تبدیل شده است.

روزنامه نيويورك‌تايمز در شماره روز‌گذشته خود در اين‌باره نوشت: آنطور كه اسناد افشا شده از سوي ويكي ليكس نشان مي‌دهد، هر كسي به سعودي‌ها مي‌رسد، از آنها چيزي مي‌خواهد. محمد مرسي قبل از اينكه رئيس‌جمهور مصر شود، از آنها درخواست ويزا كرده بود تا خانواده‌اش را به زيارت ببرد؛ يك سياستمدار لبناني پول خواسته بود تا بتواند حقوق محافظانش را پرداخت كند؛ آژانس خبري گينه هم 2هزار دلار خواسته بود تا مسائل مالي‌اش را حل كند. اينها و موارد ديگري كه در اسناد آمده نشان مي‌دهد آل سعود از ثروت نفتي‌اش استفاده مي‌كند تا اتفاقات منطقه خاورميانه را مديريت كند و آنهايي را كه با جهان‌بيني عربستان همسو هستند، مورد حمايت قرار دهد.

ويكي ليكس فعلا بيش از 60هزار سند را منتشر كرده و قول داده تعداد بيشتري را هم طي هفته‌هاي آتي منتشر كند. اسناد منتشر شده آنقدر جزئيات دارد كه از ساختار ديپلماسي حكومت خانوادگي سعودي‌ها پرده بردارد و مقام‌هاي اين كشور و آنهايي كه به‌دنبال لابي كردن براي دريافت پول از آنها بوده و هستند را آشفته كند. بيشتر اين اسناد مربوط به دوره بعد از آغاز جنبش‌هاي مردمي در سال 2011در خاورميانه است. بخش قابل توجهي از اسناد افشا شده از تلاش سعودي‌ها براي مقابله با قدرت ايران در منطقه حكايت دارد. اسناد ديگري هم هستند كه به تلاش عربستان براي حمايت از چهره‌هاي سياسي مخالف نوري مالكي، نخست‌وزير پيشين عراق، اشاره مي‌كنند.

يكي از نامه‌هاي ارسال شده از سفارت عربستان در لبنان از درخواست سمير جعجع، سياستمدار مسيحي در بيروت خبر مي‌دهد كه براي حل مشكلات مالي حزبش نياز به حمايت مالي دارد. اين نامه اشاره مي‌كند كه جعجع در بسياري از مصاحبه‌هايش با رسانه‌هاي دنيا از مواضع عربستان حمايت مي‌كند، بنابراين مستحق كمك است. سندي ديگر هم نشان مي‌دهد كه اخوان‌المسلمين براي جلوگيري از به زندان افتادن حسني مبارك، رئيس‌جمهور مخلوع مصر، 10ميليارد دلار درخواست كرده بود.

در ميان اسناد منتشر شده، فعلا سندي مبني بر حمايت مالي عربستان از گروه‌هاي مخالف دولت در سوريه وجود ندارد. بروس ريدل، افسر سابق سيا كه اكنون در مؤسسه تحقيقاتي بروكينگز فعال است مي‌گويد، در مورد حمايت مالي سعودي‌ها از نيروهاي مخالف اسد مدارك زيادي وجود دارد و شكي در آن نيست اما موضوع اين است كه اين برنامه توسط سرويس‌هاي اطلاعاتي عربستان مديريت مي‌شوند نه وزارت خارجه اين كشور. بنابراين طبيعي است كه فعلا سندي در اين زمينه در ميان اسناد منتشر شده ديده نمي‌شود. به‌گفته ريدل، همه مي‌دانند كه عربستان سعودي دنبال‌كننده «ديپلماسي دسته‌چكي» است. اين كشور شايد حالا با حضور رقبايي چون قطر، كويت و امارات متحده عربي مجبور شود بر سر مشتري هم رقابت كند.

This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

RSS

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید