جهان > آسیا – ملا محمد عمر سرکرده گروه طالبان با انتشار پیامی، از روند صلح خبر و مذاکره با دولت افغانستان حمایت کرد. در پيام ملاعمر آمدهاست: در كنار جهاد مسلحانه، رسيدن به هدف مقدس خويش از راههاي صلح خبر آميز و فعاليت سياسي يك امر مشروع است و بايد از آن حمايت كرد. در پيام […]
جهان > آسیا – ملا محمد عمر سرکرده گروه طالبان با انتشار پیامی، از روند صلح خبر و مذاکره با دولت افغانستان حمایت کرد.
در پيام ملاعمر آمدهاست: در كنار جهاد مسلحانه، رسيدن به هدف مقدس خويش از راههاي صلح خبر آميز و فعاليت سياسي يك امر مشروع است و بايد از آن حمايت كرد. در پيام او كه به مناسبت عيد فطر در افغانستان منتشر شده، آمده است: در بعضي مواقع تعامل صلح خبرآميز با دشمن مانعي ندارد.
او در اين پيام خاطرنشان كرده كه گروه طالبان فعاليتهاي سياسي، تماسها و ملاقاتها با افغانها و كشورهاي مختلف را به اين خاطر انجام ميدهد كه اشغال كشور پايان يابد و يك نظام مستقل و اسلامي در كشور حاكم شود. ملاعمر در اين پيام پيروانش را مجاهدين خطاب كرده و نوشته: «ما در جامعه بشري زندگي ميكنيم و به يكديگر احتياج داريم، بايد تمام مجاهدين و ملت مطمئن باشند كه در همه ميادين از حقوق شرعي دفاع و براي فعاليتهاي سياسي دفتر سياسي ايجاد كردهايم، كه مسئوليت هرنوع امور سياسي را بهدوش دارد.»مشخص نيست كه منظور رهبر طالبان از دفتر سياسي اين گروه دفتر آنان در كشور قطر و يا تشكيلات خاصي در ساختار گروه طالبان است.
چندي قبل دولت افغانستان اعلام كرد كه مذاكرات صلح خبر را با نيروهاي مخالف دولت افغانستان در پاكستان آغاز كرده است و كارشناسان معتقدند كه هدف رهبر گروه طالبان از اين پيام، بيشتر مشروعيت و صلاحيت دادن به هيأت اين گروه در روند مذاكرات صلح خبر با دولت افغانستان است. ابراز نگراني از آغاز فعاليت گروه موسوم به دولت اسلامي (داعش) در افغانستان در اين پيام نيز ديده ميشود. ملاعمر گفته است كه تعدد گروهها، جهاد را با مشكل روبهرو ميكند. احتمالا اشاره او به ظهور داعش در افغانستان است.
- بازي سخت در افغانستان
با تكذيب پيوستن حزب گلبدين حكمتيار به داعش همزمان با اعلام فهرست مشاوران جديد رئيسجمهور افغانستان در روز گذشته كه داماد حكمتيار هم در آن حضور دارد، بخشي ديگر از بازي سختي كه اين روزها در افغانستان جريان دارد مشخص شد. اين روزها افغانستان علاوه بر معضل طالبان، با ظهور داعش هم روبهروست. گروه داعش با استفاده از فرصت پيش آمده در افغانستان بهدنبال شروع مذاكرات طالبان با دولت كابل، بهدنبال عضوگيري از نيروهاي بريده از طالبان است. گفته ميشود كه داعش اكنون دهها روستا در شمال غرب افغانستان را در كنترل دارد. همچنين دهها نفر ازاعضاي طالبان به داعش پيوستهاند. ازجمله در روزهاي گذشته برخي منابع خبري در افغانستان از پيوستن حزب اسلامي به رهبري حكمتيار به داعش خبر داده بودند.
روزسهشنبه اما سخنگوي حزب اسلامي به رهبري گلبدين حكمتيار در بيانيهاي اعلام كرد: انتشار گزارشهايي در رسانهها مبني بر پيوستن حكمتيار به جنبش تروريستي افراطي موسوم به داعش صحت ندارد. از آنجا كه حكمتيار از حمايت شبهنظاميان وفادار در ولايتهاي شرقي افغانستان ازجمله كنر و نورستان برخوردار است، هرگونه تغيير موضع وي و حركت به سوي داعش ميتواند به توسعه جاهطلبيهاي داعش در افغانستان و پاكستان كمك كند و آنها را به رقيبي براي شبهنظاميان طالبان تبديل كند.
همزمان، محمد اشرف غني، رئيسجمهوري افغانستان ۱۸ مشاور جديد براي خود تعيين كرده كه نام همايون جرير، داماد گلبدين حكمتيار و از اعضاي ارشد حزب اسلامي هم در ميان آنها ديده ميشود. داماد حكمتيار كه در حال حاضر در كابل به سر ميبرد، گفت كه هدفش از آمدن به كابل تلاش در راستاي تأمين صلح خبر و امنيت در كشور است و چنين صلح خبري در گفتوگوي بين افغانها قابل تحقق است.
اين انتصاب بخشي ديگر از تلاش دولت افغانستان براي مذاكره و جذب طالبان و جلوگيري از ظهور داعش است. مذاكرات با طالبان با مشاركت دولت و ارتش پاكستان آغاز شده است. اين نخستين بار است كه ارتش پاكستان هم در اين روند مشاركت ميكند.
ارتش پاكستان ديروز در بيانيهاي هشدار داده كه عناصر مشخصي ممكن است بهدنبال آسيبرساندن به روند صلح خبر در افغانستان باشند. ژنرال عاصم سليم بجوا، رئيس روابط عمومي ارتش پاكستان در گفتوگويي اختصاصي با روزنامه پاكستاني اكسپرس تريبون گفته است كه صلح خبر در افغانستان مخالفان زيادي دارد و افرادي كه برقراري صلح خبر در اين كشور را به سود خود نميدانند، بايد شناسايي شوند.
اين در حالي است كه دولت افغانستان همواره در يك دهه گذشته پاكستان را اصليترين مانع صلح خبر و مذاكره در افغانستان ميدانست.
هفته گذشته نمايندگان دولت افغانستان و گروه طالبان، در ناحيه توريستي موري نزديك اسلام آباد با يكديگر گفتوگو كردند. اين نخستين ديدار رودرروي دو طرف از زمان سقوط حكومت طالبان در سال ۲۰۰۱ است. گفته شده كه در اين ديدار نمايندگاني هم از شبكه حقاني، ديگر گروه مسلحي كه عليه دولت افغانستان و نيروهاي خارجي حاضر در اين كشور ميجنگد، حضور داشتند.
This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.
RSS
نظرات و تجربیات شما
-
خبرهای بین الملل خوبه
پایگاه صلح خبر می تواند خیلی موثر باشد