امروز: شنبه, ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ / قبل از ظهر / | برابر با: السبت 28 شوال 1446 | 2025-04-26
کد خبر: 571334 |
تاریخ انتشار : 05 اردیبهشت 1404 - 11:40 | ارسال توسط :
ارسال به دوستان
پ

به گزارش پایگاه صلح خبر به نقل از صلح خبر اندیشکده آمریکایی در مطلبی با اشاره به تداوم عملیات‌های ارتش یمن در دریای سرخ، گزارش داد که انصارالله با اقداماتش ارتش ایالات متحده را در منطقه «کیش و مات» کرده است. اندیشکده «انستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» در این مطلب اذعان می‌کند که ارتش […]

به گزارش پایگاه صلح خبر به نقل از صلح خبر اندیشکده آمریکایی در مطلبی با اشاره به تداوم عملیات‌های ارتش یمن در دریای سرخ، گزارش داد که انصارالله با اقداماتش ارتش ایالات متحده را در منطقه «کیش و مات» کرده است.

اندیشکده «انستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» در این مطلب اذعان می‌کند که ارتش یمن مسیرهای کشتیرانی غربی در دریای سرخ را مسدود کرده و توانایی آمریکا برای استقرار سریع و تأمین تجهیزات نیروهایش در غرب آسیا و فراتر از آن را به چالش کشیده‌ است.

بر اساس این گزارش، به نظر می‌رسد که آمریکا برای مقابله با این تهدید، ترکیبی از راهکارهای لجستیکی، اقدامات نظامی و تلاش‌های دیپلماتیک را در پیش گرفته است. در ۱۵ مارس، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا یک عملیات نظامی را در یمن آغاز کرد که همچنان ادامه دارد.

نقش حیاتی دریای سرخ برای تجارت جهانی بر کسی پوشیده نیست. سالانه یک تریلیون دلار کالا از این مسیر عبور می‌کند و ۳۰ درصد از ترافیک کانتینری جهان از این مسیر می‌گذرد. اما این مسیر همچنین یکی از شاهراه‌های انتقال تجهیزات نظامی از طریق حمل‌ونقل تجاری نیز هست و به آمریکا اجازه می‌دهد نیروها و منابعش را به‌سرعت در مناطق مختلف جهان جابه‌جا کند. بنابراین، حملات انصارالله همزمان تجارت و توانایی نظامی آمریکا را تهدید می‌کند و به‌طور مستقیم منافع حیاتی واشنگتن را نشانه گرفته است.

وابستگی آمریکا به دریا

در مواجهه با حضور ارتش یمن در دریای سرخ، کشتی‌های نظامی همچنان از تنگه باب‌المندب عبور می‌کنند، اما بسیاری از شرکت‌های کشتیرانی تجاری ناچار شده‌اند مسیر طولانی و پرهزینه دماغه امیدنیک را انتخاب کنند. این تهدید سرعت حیاتی مورد نیاز برای لجستیک نظامی را مختل کرده و این پرسش را مطرح می‌سازد که «آیا حوثی‌ها موفق شده‌اند واشنگتن و متحدانش را در دریای سرخ کیش و مات کنند؟»

آمریکا برای پشتیبانی از عملیات رزمی در زمان جنگ، تا ۸۰ درصد از تجهیزات خود را از طریق حمل‌ونقل تجاری منتقل می‌کند. وزارت دفاع آمریکا، علاوه بر توانمندی‌های ناوگان نظامی، در زمان بحران می‌تواند از کشتی‌های خصوصی هم استفاده کند و از این طریق، انعطاف‌پذیری بیشتری داشته باشد، هزینه‌ها را کاهش دهد و تجهیزات را سریع‌تر به میدان نبرد برساند.

اما این وابستگی شدید آمریکا به کشتی‌رانی تجاری نیازمند مسیرهای امن و بدون اختلال است. با توجه به محدودیت منابع نیروی دریایی آمریکا و تعهدات گسترده‌اش در سطح جهان، امکان اسکورت همه کشتی‌های تجاری وجود ندارد؛ هرچند که حتی برخی کشتی‌هایی که اسکورت هم داشته‌اند، مورد حمله قرار گرفته‌اند. در گزارش این اندیشکده آمده است: «اگر تهدید دریایی حوثی‌ها تداوم یابد، ممکن است برای هرگونه عملیات اضطراری که نیازمند پشتیبانی لجستیکی حیاتی است، پیامدهای جدی در پی داشته باشد.»

جایگزین زمینی

برای آمریکا و متحدانش، مسیر جایگزین دماغه امیدنیک در مواقعی که نیاز به اعزام سریع تجهیزات نظامی است، عملی نیست. رقابت قدرت‌های بزرگ ایجاب می‌کند که ارتش آمریکا بتواند ادوات نظامی‌اش را به سرعت بین اروپا، آسیای مرکزی و اقیانوس آرام منتقل کند و در شرایط اضطراری، عبور از باب‌المندب ضروری خواهد بود.

حمل‌ونقل دریایی همچنان ارزان‌ترین گزینه برای لجستیک نظامی است. حمل‌ونقل هوایی گران‌تر و در اولویت مأموریت‌های فوری است. گزینه سوم که در حال بررسی است، حمل‌ونقل زمینی است.

یکی از راهکارهای آمریکا برای در امان ماندن از عملیات‌های ارتش یمن، اجتناب از نزدیکی به بنادر دریای سرخ است. واشنگتن می‌تواند به عنوان مثال کشتی‌هایش را به جده بفرستد و از آنجا از مسیر زمینی، تجهیزات را منتقل کند. کشتی‌ها در زمان تخلیه بار در بنادر، آسیب‌پذیرترند؛ اما زمانی‌که بار به کامیون، هواپیما یا وسایل نقلیه دیگر منتقل شود، احتمال هدف‌گیری کاهش می‌یابد.

این طرح تاکنون آزمایش شده اما هنوز به‌طور کامل عملیاتی نیست. مشکلات گمرکی، کمبود یکپارچگی سامانه‌های انتقال بار و محدودیت بار نظامی، از موانع اجرایی‌ شدن کامل آن است.

مسیر جایگزین دیگر، کریدور زمینی میان امارات و اراضی اشغالی است که از بندر حیفا در اراضی اشغالی آغاز می‌شود و از اردن، عربستان، بحرین و امارات می‌گذرد تا به خلیج‌فارس برسد. این مسیر می‌تواند تا ۳۵۰ کامیون در روز را مدیریت کند و در آینده گزینه‌ای جدی برای لجستیک ارتش آمریکا باشد.

توصیه‌های راهبردی

اندیشکده آمریکایی در این گزارش چند توصیه و رویکرد را برای خروج ایالات متحده از این «کیش و مات» تشریح می‌کند:

یکی از گزینه‌ها، حفظ فشار نظامی است. در این سناریو، ایالت متحده می‌کوشد تا با تشدید حملات هوایی خود و با حمایت از نیروهای مخالف انصارالله در یمن، نیروهای انصارالله از تهدید کشتی‌ها بازداشته شود.

توصیه دیگر، تلاش ایالات متحده برای ایجاد بازدارندگی در برابر ایران است. اندیشکده آمریکایی مدعی است که آمریکا باید در مذاکرات هسته‌ای، عدم حمایت ایران از یمن را به‌عنوان پیش‌شرط کاهش تحریم‌ها مطرح کند. 

ایران البته بارها حمایت نظامی از یمن را تکذیب کرده است. 

این اندیشکده در ادامه توصیه می‌کند که واشنگتن باید با مصر، رژیم صهیونیستی، اردن و عربستان برای تأمین امنیت دریای سرخ ائتلاف تشکیل دهد. نیروی دریایی اتحادیه اروپا نیز می‌تواند در این زمینه نقش مکمل ایفا کند.

علاوه بر این‌ها، این اندیشکده توصیه می‌کند که دولت آمریکا باید انعطاف‌پذیری لجستیکی خود را افزایش داده و هرچه سریع‌تر مسیرهای زمینی سریع‌تر و کم‌هزینه‌تری را گسترش دهد.

311311

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید