به گزارش صلح خبر، اولاف شولتز صدراعظم آلمان در پیامی ویدئویی در شبکه ایکس گفت: «ناتو یک طرف جنگ نیست و نخواهد بود و همچنان شرایط به همین منوال پیش خواهد رفت». وی افزود: «نمیخواهیم جنگ روسیه علیه اوکراین به جنگ بین روسیه و ناتو بدل شود. ما و همه متحدانمان بر سر این مساله […]
به گزارش صلح خبر، اولاف شولتز صدراعظم آلمان در پیامی ویدئویی در شبکه ایکس گفت: «ناتو یک طرف جنگ نیست و نخواهد بود و همچنان شرایط به همین منوال پیش خواهد رفت». وی افزود: «نمیخواهیم جنگ روسیه علیه اوکراین به جنگ بین روسیه و ناتو بدل شود. ما و همه متحدانمان بر سر این مساله اتفاق نظر داریم. این موضع همچنین بدین معناست که هیچ آلمانی در جنگ مشارکت نخواهد کرد». شولتز در ادامه گفت:«به عنوان صدر اعظم آلمان به وضوح میگویم؛ من سربازان ارتش آلمان را به اوکراین اعزام نخواهم کرد. پرسنل نظامی ما میتوانند روی این حرف حساب کنند». وی تاکید کرد که آلمان و متحدان و شرکایش در حال افزایش حمایت از کییف هستند و ارتش اوکراین در حال حاضر بیشتر از هر چیز به مهمات و سلاح به ویژه برای دفاع از مرزهای هوایی خود نیاز دارد.
پیش از این بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان نیز موضوع اعزام نیروهای آلمانی به اوکراین را رد کرده و گفته بود: «حضور نیروها در میدان گزینه جمهوری فدرال آلمان نیست. این یک گزینه نیست و نخواهد بود».
موضعگیری ناتو علیه مکرون
سخنان شولتز و پیستوریوس در واقع پاسخی بود به موضع گیری چند روز قبل امانوئل مکرون در مورد کمک اتحادیه اروپا به اوکراین. مکرون در نشستی درباره اوکراین در پاریس به خبرنگاران گفت: «امروز هیچ اتفاقنظری برای اعزام نیروها، به شیوهای رسمی، وجود ندارد. اما از نظر پویایی، ما نمیتوانیم گزینهای را حذف کنیم. ما هر کاری که لازم است انجام خواهیم داد تا از پیروزی روسیه در این جنگ جلوگیری کنیم». وی ادامه داد: «ما باید وضعیت را بررسی کنیم و متوجه باشیم که امنیتجمعی ما در خطر است. ما باید سریعتر عمل کنیم. روسیه نباید پیروز شود، نه فقط به خاطر اوکراین، بلکه به این خاطر که ما با انجام این کار، امنیتجمعی خود را برای امروز و آینده تضمین میکنیم».
این سخنان مکرون به سرعت با واکنش سایر اعضای ناتو روبرو شد. مقامات این کشورها در سخنانی اعلام کردند که کمک به اوکراین تنها از طریق ارسال کمک های نظامی خواهد بود.
آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در بیانیهای در این مورد گفت: «رئیسجمهور بایدن به وضوح گفته که آمریکا هیچ نیرویی برای نبرد در اوکراین ارسال نخواهد کرد». واتسون افزود: «از نظر بایدن مسیر پیروزی اوکراین در دل بستههای نظامی کمکی کنگره به کییف نهفته است چراکه در آن صورت نیروهای اوکراینی از تسلیحات و مهمات لازم برای دفاع از خود برخوردار خواهند بود».
سخنگوی ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا هم گفت که این کشور هیچ برنامه ای برای استقرار نظامی در مقیاس بزرگ در اوکراین، فراتر از تعداد کمی از پرسنل که از قبل نیروهای اوکراینی را آموزش می دهند، ندارد.
دفتر جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا، اعلام کرد که حمایت ایتالیا شامل حضور نیروهای اروپایی یا ناتو در خاک اوکراین نمی شود. همچنین آنتونیو تاجانی وزیر امور خارجه ایتالیا نیز در این باره گفت: «این ایده مکرون است. به نظرم، وقتی درباره اعزام نیرو صحبت میکنیم، باید بسیار احتیاط کنیم، چراکه نباید کاری کنیم مردم فکر کنند با روسیه در جنگ هستیم. ما با روسیه در جنگ نیستیم. من از اعزام نیروهای ایتالیایی برای جنگیدن در اوکراین حمایت نمیکنم».
در این میان پتر فیالا نخست وزیر جمهوری چک نیز با اشاره به گفتههای مکرون گفت: «هیچ کشوری در اروپا به دنبال اعزام سرباز به اوکراین نیست. مکرون این ایده را در حاشیه نشست پاریس مطرح کرد و این مساله، یک موضوع کوچک و جزئی بود». وی ادامه داد: «شاید بتوان یکسری نیرو مثلا از فرانسه به اوکراین فرستاد؛ البته نه برای مبارزه برای کمک. اکثریت قریب به اتفاق شرکت کنندگان در نشست پاریس توافق کرده بودند که موضوع اعزام نیرو به اوکراین مورد بحث و بررسی قرار نگیرد».
پیلار الگریا، سخنگوی دولت اسپانیا هم به خبرنگاران گفت: «ما با این پیشنهاد مکرون مخالف هستیم. ما باید بر روی تسریع ارسال تسلیحات به اوکراین تمرکز کنیم».
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، بررسی اعزام نیرو به اوکراین را تکذیب کرد، اگرچه تاکید کرد که این ائتلاف به حمایت از اوکراین که عضو ناتو نیست، ادامه خواهد داد. استولنبرگ گفت: «متحدان ناتو حمایتی بیسابقه را به اوکراین ارائه میکنند. ما این کار را از سال ۲۰۱۴ کردهایم و از زمان حمله تمامعیار روسیه نیز آن را گسترش دادیم. اما هیچ برنامهای برای فرستادن نیروز رزمی به میدان در اوکراین وجود ندارد».
موضع امانوئل مکرون در مورد اعزام نیرو به اوکراین با واکنش سریع روسیه هم روبرو شد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در سخنرانی سالانه خود در مجلس فدرال گفت که عواقب مداخله احتمالی ناتو در اوکراین برای نیروهای مستقر این ائتلاف غم انگیز خواهد بود.
پسکوف نیز به نمایندگی از کرملین، پیشنهاد مکرون را یک عنصر جدید بسیار مهم خواند و افزود که این پیشنهاد مطلقاً به نفع اعضای ناتو نیست.
گفتنی است تهاجم تماممقیاس به اوکراین که توسط ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه آغاز شد، اکنون در سومین سال خود قرار دارد و هیچ نشانهای مبنی بر اینکه بزرگترین جنگ اروپا از زمان جنگ جهانی دوم به زودی پایان خواهد یافت، وجود ندارد.
دلایل عدم حمایت ناتو از اعزام نیرو به اوکراین
کشورهای عضو ناتو میدانند که اعزام نیروی نظامی در هر سطحی به اوکراین برای کمک به این کشور می تواند منجر به منازعه مستقیم نظامی روسیه و ناتو و بالا رفتن احتمال وقوع جنگ هسته ای بین ناتو و روسیه شود. به رغم اهمیت نتیجه نهائی جنگ اوکراین برای اروپا، اوکراین هیچگاه در زمره منافع حیاتی اعضای اروپائی ناتو نبوده و بنابر این از ماه های اول این جنگ خط مشی کشورهای اروپائی حمایت های سیاسی و تسلیحاتی از اوکراین و خودداری از درگیری مستقیم با روسیه بوده است. حالاکه به نظر می رسد برخلاف انتظارها روسیه توانائی مقاومت بالائی در برابر شکست دارد طبیعتاً شانس کشورهای اروپائی برای ترساندن روسیه از طریق نیروهای نظامی هم کمتر است و بالعکس اعزام نیرو به اوکراین ممکن است باعث جسورتر شدن روسیه در حمله مستقیم به اروپا شود چیزی که اروپائی ها هیچوقت خواستار آن نبودند.
۳۱۱۳۱۱