به گزارش صلح خبر، به نقل از اسکای نیوز، پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که در نیویورک به رای گذاشته شد، بر تعهد خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید میکرد و “تجاوز روسیه” را نقض صلح و امنیت بینالمللی میدانست.
در پیش نویس قطعنامهای که آمریکا آن را تهیه کرده بود پیش از ارائه در شورا تغییر ایجاد شد و در آن به جای عبارت «محکوم میکند» از عبارت «ابراز تاسف میکند» علیه حمله روسیه استفاده شد.
با این حال روسیه که از اعضای دائم شورای امنیت است آن را وتو کرد.
در پیشنویس قطعنامه از مسکو خواسته شده بود که فورا، کامل و بدون قید و شرط تمام نیروهای نظامی خود را از خاک اوکراین خارج و این کشور را ترک کند.
پیش نویس قطعنامه خواستار توقف فوری استفاده روسیه از زور علیه اوکراین و پرهیز از هرگونه تهدید غیرقانونی یا استفاده از زور علیه هر کشور عضو سازمان ملل شده بود.
چین، امارات و هند نیز از میان ۱۵ عضو شورای امنیت، به پیشنویس قطعنامه آمریکا رای ندادند.
اعمال حق وتو به این معنی است که رای منفی هر یک از کشورهای عضو دائمی شورای امنیت – یعنی چین، فرانسه، روسیه، انگلیس و آمریکا – مانع از تصویب یک قطعنامه میشود.
امارات متحده عربی و هند نیز – که پیش از این جلسه شورای امنیت، درباره موضعگیری آنان ابهاماتی وجود داشت – مانند چین از شرکت در این رایگیری خودداری کردند.
این قطعنامه علاوه بر محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین و درخواست عقبنشینی نیروهای مسکو، از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، خواسته بود تا «به رسمیت شناختن دو منطقه جداییطلب دونتسک و لوهانسک» در شرق اوکراین را پس بگیرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در توییتی با تشکر از کشورهایی که در حمایت از تصویب این قطعنامه رای دادند، روسیه را به دلیل وتو کردن این قطعنامه، “لکه خونی” بر شورای امنیت توصیف کرد.
اکنون، به دنبال وتوی روسیه، آمریکا اعلام کرد که این قطعنامه به مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۹۳ عضو خواهد رفت؛ جایی که روسیه در آن حق وتو نخواهد داشت.
قطعنامه یادشده، یادآور اقدامی مشابه از سوی این نهاد سازمان ملل به دنبال الحاق منطقه کریمه اوکراین توسط روسیه درسال ۲۰۱۴ است.
در آن زمان، شورای امنیت قطعنامهای در مخالفت با برگزاری همهپرسی برای تعیین وضعیت کریمه تهیه کرد و از کشورها خواست همهپرسی مذکور را به رسمیت نشناسند. پیشنویس آن قطعنامه ۱۳ رای موافق دریافت کرد، در حالی که چین در رایگیری شرکت نکرد و روسیه آن را وتو کرد.
پس از آن، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای را با ۱۰۰ رای موافق در برابر ۱۱ رای مخالف تصویب و آن همهپرسی را نامعتبر اعلام کرد.
مصوبات مجمع عمومی بر خلاف شورای امنیت ضمانت اجرایی ندارد.
انتهای پیام