به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر ؛ مشتری مورد نظر در دسترس به گزارش صلح خبر؛ جهان صنعت در تیتر اول روزنامه امروز یکشنبه، 5 فروردین خود نوشت: مشتری مورد نظر در دسترس انتقاد کارشناس کشاورزی از بازاریابی نامناسب میوههای صادراتی؛ «جهان صنعت»- چیزی به شروع سال نو نمانده است. مردم از گرانی برخی از […]
به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر ؛
مشتری مورد نظر در دسترس
به گزارش صلح خبر؛ جهان صنعت در تیتر اول روزنامه امروز یکشنبه، 5 فروردین خود نوشت: مشتری مورد نظر در دسترس
انتقاد کارشناس کشاورزی از بازاریابی نامناسب میوههای صادراتی؛
«جهان صنعت»- چیزی به شروع سال نو نمانده است. مردم از گرانی برخی از اقلام و مایحتاج شب عید گلایه دارند و از سوی دیگر بسیاری از تولیدات داخلی روی دست کشاورزان باقی مانده است. این در حالی است که برخی از مسوولان بازار میوه و تره بار معتقدند که تقاضای مردم برای خرید میوه کاهش یافته و منجر به ضایعات در برخی بخشها شده است. در این میان واردات میوههای عجیب و غریب خارجی به کشور رونق گرفته بهطوریکه در حال حاضر بسیاری از فروشگاههای لوکس سطح شهر اقدام به فروش این میوهها میکنند و حتی چند ماه پیش نیز شاهد فروش هویجهای گران قیمت خارجی در یکی از فروشگاههای زنجیرهای کشور بودیم . شرایط نابسامان بازار در حالی است که همچنان محصولات کشاورزی در صدر واردات قرار دارد و وزارت کشاورزی در زمینه صادرات محصولات کشاورزی کشور که دارای کیفیت قابل توجهی است، نتوانسته کاری انجام دهد؛ موضوعی که چندی پیش نمایندگان موافق استیضاح وزیر جهاد کشاورزی نیز به آن اشاره و از انباشت سیب تولید داخلی در انبارها گلایه کردند.
صادرکنندههای قوی نداریم
بر همین اساس سراغ یکی از کارشناسان بخش کشاورزی رفتیم تا در مورد چالشهای فعلی بازار محصولات کشاورزی با وی گفتوگو کنیم. علی احمدی در مورد موفق نبودن وزارت کشاورزی در رابطه با صادرات محصولات کشاورزی گفت: اگرچه کیفیت و قیمت دو عامل مهم و تاثیرگذار در صادرات هستند اما واقعیت این است که در حال حاضر این دو عامل تعیینکننده افزایش سهم ما در بازارهای صادراتی نیست چراکه صادرات به عوامل متعددی از روابط سیاسی تا پیمانهای منطقهای متکی است و به عواملی نظیر وجود صادرکنندههای مجرب، فرهنگ صادراتی و... وابستگی دارد اما متاسفانه در کشور با وجود واردکنندههای مجرب، صادرکنندههای قوی و کاربلد به تعداد کافی نداریم. از این رو بسیاری از کالاهای تولیدی ما همچون محصولات کشاورزی روی دستمان مانده است.
وی اظهار کرد: به عنوان مثال با وجود اینکه سهم ایران از تولید زعفران ۹۰ درصد است اما همین میزان تولید روی دست کشاورزان باقی مانده. این در حالی است که میگویند زعفران طلاست اما ما با اینکه این طلا را در اختیار داریم، توانایی فروش آن را نداریم. در این میان در مورد فروش خاویار نیز موفق نیستیم یا اینکه توانایی صادرات سیب را آنطور که باید و شاید نداریم این در حالی است که سردخانههای ارومیه پر از سیب است ولی کسی خریدار آنها نیست چرا که بازاریابی برای فروش این محصولات به درستی انجام نمیشود.
داستان هویجهای خارجی
این کارشناس کشاورزی در واکنش به هویجهای خارجی که در یکی از هایپرمارکتها با قیمت نجومی عرضه شد، گفت: وزارت کشاورزی به عنوان متولی امر اجازه واردات میوههای خارجی به جز شش میوه گرمسیری که شامل نارگیل، آناناس، موز، انبه، منگوتین و پاپایا میشود را صادر نکرده و در این خصوص به تمام دستگاهها اعلام کرده که واردات هرگونه میوه غیر از این شش نوع، ممنوع است اما باید این نکته را مد نظر داشت که این وزارتخانه مسوول جمع آوری میوههای ممنوعه از بازار نیست بلکه در این باره باید سازمانهایی مثل سازمان حمایت، اصناف، تعزیرات و . . . پاسخگو باشند چرا که آنها میتوانند با اختیاراتی که دارند، کرکره مغازهها یا فروشگاههای متخلف را پایین بیاورند اما این وزارتخانه چنین اختیاراتی را ندارد. ولی آنطور که بنده اطلاع دارم، برنامهای برای تولید آناناس در جنوب سیستان و بلوچستان در نظر گرفته شده که اگر این اقدام نتیجه بخش باشد، جلوی واردات آناناس هم گرفته میشود.
گرانی موز
وی همچنین در ادامه به افزایش قیمت قابل توجه موز اشاره کرد و در مورد گرانی آن تا کیلویی هشت هزار تومان گفت: عواملی همچون نوسانات نرخ ارز، قیمتهای جهانی، سیاستهای کشورهای صادرکننده موز به ایران و. . . تعیینکننده قیمت این محصول در بازار هستند. این در حالی است که وزارت کشاورزی تعهدی در مقابل تامین نارنگی یا موز شب عید ندارد و حتی معتقد است که تعرفه وارداتی این محصول باید آنقدر بالا برود که واردات آن به صورت آهسته حذف شود. اما با توجه به اینکه تقاضا برای خرید این میوه زیاد است، وزارت کشاورزی سیاست واردات موز در ازای صادرات سیب را در دستور کار قرار داده است.
میگویند تامین نارنگی بر عهده ما نیست
احمدی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه «چرا وزیر کشاورزی همواره اعلام میکند که مشکلی برای تنظیم بازار عید وجود ندارد، اما چند سال پیش نیز با وجود همین وعدهها قیمت نارنگی شب عید به کیلویی 18 هزار تومان رسید» اظهار کرد: مسوولان وزارت کشاورزی میگویند نارنگی از جمله اقلامی به شمار میرود که تنظیم بازار آن ارتباطی به وزارت کشاورزی ندارد و اقلامی که از سوی این وزارتخانه به عنوان سبد عمومی میوه شب عید پذیرفته شده است، سیب و پرتقال است. حتی به تازگی کیوی نیز به سبد مرکبات پذیرفته شده وزارت کشاورزی برای تامین شب عید اضافه شده اما میگویند تامین میوههایی مثل نارنگی و لیموترش که باید به صورت تازه خوری مصرف شود، به این وزارتخانه مربوط نمیشود و وزارت کشاورزی هم نارنگی و لیموترش را جزو اقلام مرکبات، پرتقال و سیب نمیبیند. وی ادامه داد: این در حالی است که تولید نارنگی در کشور ما به صورت سینوسی انجام میشود به این معنا که همیشه تولید نارنگی برای تامین نیاز مردم انجام نمیشود اما مصرف این محصول خطی است و در همه فصلها تقاضا برای خرید این محصول وجود دارد. بنابراین عوامل اقتصادی تاثیر بسزایی در تعیین قیمت این محصول دارد که میتواند در شرایط گوناگون تغییر کند.
تامین میوه خارج از فصل امکانپذیر نیست
این کارشناس کشاورزی در واکنش به وجود میوههای عجیب و غریبی همچون دراگون در ویترین برخی مغازهها بیان کرد: در حال حاضر شرایط به گونهای شده که میوهها بر اساس فصل تولید آنها مورد استفاده قرار نمیگیرند بلکه برخی از اقشار سطح جامعه تمایل دارند در همه فصلها، میوههایی را هم که مربوط به آن فصل نمیشود در سبد میوه خود داشته باشند. اما وزارت کشاورزی در این باره نمیتواند پاسخگو باشد چراکه تولید شرایط خاص خود را دارد و نمیتوان در همه فصلها به وسیله تولید داخلی، بازار را پوشش داد. از این رو اگرچه وزارت کشاورزی تنها مجوز واردات میوههایی همچون انبه، موز، نارگیل و آناناس را داده اما ما شاهد این هستیم که در برخی مغازههای سطح شهر میوههای قاچاق خارجی مثل دراگون به فروش میرسد.
احمدی گفت: بنابراین در این خصوص باید اعلام کرد که میوههای خارج از فصل و میوههای عجیب و غریب خارجی جز از طریق واردات غیرقانونی، از راه دیگری وارد کشور نمیشود چراکه وزارت کشاورزی مجوزی برای واردات آنها صادر نکرده است.
سازمانهای نظارتی پاسخگو باشند
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «چرا در مقطعی مقابله با عرضه میوههای قاچاق به خصوص در بازار میوه و ترهبار شدت گرفت اما بعد از آن بازار به حال خودش رها شد» افزود: در دولتهای نهم و دهم شرایط به گونهای بود که انواع میوههای خارجی ممنوعه به وفور در بازارهایی مثل بازار میوه و تره بار پیدا میشد و در ویترین مغازهها نیز این کالاها در معرض دید عموم مردم قرار میگرفت. اما در حال حاضر شرایط طوری است که در میادین میوه و تره بار، حتی یک خوشه انگور خارجی یا انواع دیگر میوههای ممنوعه یافت نمیشود و در ویترین عمومی عرضه کالا و محصولات مثل هایپرها، فروشگاهها و... هم کسی میوههای وارداتی بدون مجوز را در معرض دید عموم قرار نمیدهد. اما برخی از مغازههای لوکس شهر، این میوهها را به صورت پنهانی عرضه میکنند که در این خصوص باید سازمانهای نظارتی پاسخگو باشند.
گوجهفرنگی کیلویی 10 هزار تومان نداریم
احمدی در پاسخ به سوالی درباره اینکه قیمت کالاهایی مثل سیبزمینی، پیاز یا گوجهفرنگی حتی در زمانی که با تغییرات آب و هوایی مثل بارش برف هم روبهرو نیستیم گران است، گفت: واقعیت این است که در گذشته نوسانات بازار محصولاتی همچون سیبزمینی و پیاز سینوسی بود بهطوری که احمدینژاد رییسجمهور وقت به مردم اعلام میکرد که پیاز در محله ما ارزان است اما در شرایط فعلی و با توجه به سیاستهایی که وزارت کشاورزی اتخاذ کرده، تلاش شده که این نوسانات خطی شود.
وی ادامه داد: به این معنا که تولید این اقلام با اقداماتی مثل طرح استمرار و ارائه برنامه کشت به کشاورزان، مدیریت میشود در صورتی که در گذشته در این باره برنامهای وجود نداشت بنابراین در حال حاضر با وجود اینکه هزار و یک مشکل داریم اما سعی شده با اقدامات مدیریتی، جلوی نوسانات قابل توجه گرفته شود. به عنوان مثال در سال 1390 در مقطعی گوجه فرنگی با قیمت کیلویی 10 هزار تومان هم پیدا نمیشد اما در حال حاضر چنین مشکلاتی نداریم.
وی افزود: با این حال اگرچه سعی شده با مدیریت در بخش تولید، جلوی کمبود و نوسانات بازار محصولات کشاورزی گرفته شود اما به دلیل اینکه در حال حاضر سودجویی جایگزین منفعتطلبی و مصلح خبرت جمعی شده، بازار با بحران مواجه است. از این رو بنده معتقدم که باید در این خصوص از محمدعلی نجفی شهردار تهران و هاشمی رییس شورای شهر سوال پرسیده شود چراکه یکی از وظایف مهم شهرداری، ارتقای استانداردهای زندگی شهروندان با تمرکز روی دسترسی فیزیکی و اقتصادی مردم به امنیت غذایی است اما در حال حاضر چنین دسترسیای بدون استفاده از وسایل نقلیه وجود ندارد. بر همین اساس شهرداری باید نسبت به این مشکل پاسخگو باشد.
استفاده از شمشیر جواب نمیدهد
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «پیشنهاد شما در این خصوص چیست»، گفت: بنده معتقدم که استفاده از شمشیر و خشونت برای مقابله با سودجویی و گرانفروشی جواب نمیدهد بلکه باید از ابزارهای اقتصادی در این زمینه کمک گرفته شود. در مورد دسترسی فیزیکی و اقتصادی مردم به امنیت غذایی نیز، پیشنهاد من این است که به چهار هزار میوهفروشی در سطح شهری مثل تهران عاملیت مجاز داده شود تا آنها هم به بازار میوه و ترهبار تبدیل شوند اما متاسفانه مشکل ما در بیشتر موارد این است که نحوه اداره کردن کشور را بلد نیستیم.
بازار آشفته تخممرغ
این کارشناس کشاورزی همچنین در رابطه با وضعیت آشفته بازار تخممرغ اظهار کرد: واقعیت این است که به دلیل شیوع آنفلوآنزای حاد پرندگان، عرضه واقعی این محصول در بازار کاهش یافت و بازار تخممرغ را به شدت تحت تاثیر قرار داد. از این رو وزارت جهاد کشاورزی نیز اجازه واردات را صادر کرد تا تنظیم بازار انجام شود اما به دلیل اینکه بعد از خبر شیوع آنفلوآنزا، مصرف این کالا کاهش پیدا نکرد، بازار هنوز سر و سامان پیدا نکرده است.
احمدی گفت: این در حالی است که در سالهای گذشته به دلیل بیاطمینانی مردم نسبت به دولت، خبر شیوع آنفلوآنزا باعث کاهش تقاضا برای خرید این محصول و در نهایت ارزانی تخممرغ میشد. اما در حال حاضر با توجه به اینکه سلامتی مردم به شدت برای دولت اهمیت دارد، مردم مصرف خود را کاهش ندادهاند در حالی که شیوع آنفلوآنزا، مرغهای تخمگذار را تحت تاثیر قرار داده است. در این میان باید به این موضوع توجه داشت که تجارت جهانی تخممرغ اندک است و این کالا به صورت تازهخوری مصرف میشود. از این رو با وجود واردات هم قیمت هر شانه تخممرغ از 12 هزار تومان پایینتر نمیآید.
5/3 میلیون تن سیب و مرکبات در انبارها
لازم به ذکر است به گفته مسوولان، امسال کشور با افزایش تولیدات باغی از قبیل سیب، مرکبات و کیوی مواجه است. از این رو 5/3 میلیون تن سیب و مرکبات در انبارها و سردخانههای کشور انباشته شده است در حالی که در خوشبینانهترین حالت کمتر از پنج درصد این میزان تولید شانس صادرات دارد. بر همین اساس عضو هیاترییسه اتحادیه ملی از مردم خواست در راستای حمایت از تولید داخلی و زحمات باغداران سبد میوه و سبزی مصرفی خود را افزایش دهند.