به گزارش صلح خبر به نقل از ایسنا «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در گفتوگویی که اخیرا با شبکه انبیسی داشت، موضع روشن خود را درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرد و در پاسخ به این سوال که آیا «هدف این مذاکرات محدود کردن برنامه هستهای ایران است یا برچیدن کامل آن؟»، گفت: «برچیدن کامل. این […]
به گزارش صلح خبر به نقل از ایسنا «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در گفتوگویی که اخیرا با شبکه انبیسی داشت، موضع روشن خود را درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرد و در پاسخ به این سوال که آیا «هدف این مذاکرات محدود کردن برنامه هستهای ایران است یا برچیدن کامل آن؟»، گفت: «برچیدن کامل. این تنها چیزی است که میپذیرم.»
تهران و واشنگتن تاکنون سه دور مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری عمان درباره برنامه هستهای ایران برگزار کردهاند که دور چهارم این مذاکرات نیز قرار است به زودی برگزار شود. این گفتوگوها وارد سطح کارشناسی شده و ارزیابی کلی طرفین از روند آن «خوب و سازنده» بوده است.
مقامهای آمریکایی بهویژه پس از دور سوم مذاکرات مدعی شدند که ایران به عنوان تنها کشور فاقد سلاح هستهای پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی(انپیتی) حق غنیسازی ندارد و اگر خواهان استفاده از انرژی هستهای است، میتواند سوخت مورد نیاز رآکتورهای خود را از کشوری ثالث وارد کند.
این در حالی است که «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه گذشته و در نشست خبری هفتگی خود سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اظهارات برخی از مقامات آمریکایی در ارتباط با اینکه ایران حق ندارد چرخه سوخت داشته باشد، گفت: بحث بسیار روشن است و نباید آنرا پیچیده کرد. ما در عمل، حق خود را اعمال میکنیم. موضوعی که به عنوان موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران مطرح است، مبتنی بر ماده ۴ معاهده عدم اشاعه است. حق کشورهای عضو است که در بطن آن، موضوع چرخه سوخت و غنیسازی هم وجود دارد.
او تاکید کرد: برنامه هستهای ایران به صورت کامل تحت نظر بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی است. آنها به صورت روزانه در حال رصد هستند، هیچ انحرافی از ماهیت صلحآمیز مشاهده نشده است. عزم ما برای اینکه برنامه هستهای خود را صلح آمیز نگه داریم، قبلا اثبات شده است و در آینده هم هیچ برنامهای برای عدول از این موضع اصولی وجود ندارد. بنابراین فکر میکنم روشنتر از این واقعاً نمیتوان مواضع جمهوری اسلامی ایران را بیان کرد.
استدلال متناقض مشاوران ترامپ درباره حق برخورداری ایران از انرژی صلحآمیز هستهای
روزنامه وال استریت ژورنال با نقل قول از ترامپ در بخشی از گفتوگوی اخیر او با انبیسی نیوز درباره حق غنیسازی ایران، نوشت: این واضحترین موضع است. ترامپ با این اظهارات، نظرات کسانی را در دولت خود رد کرد که به دنبال تضعیف سیاست آمریکا هستند.
برخی از مشاوران کاخ سفید استدلال کردهاند بهتر است به ایران اجازه داشتن سلاح هستهای داده شود تا اینکه اقدام به حملهای نظامی علیه آن انجام بگیرد یا از حمله نظامی رژیم صهیونیستی حمایت شود اما ترامپ این دیدگاه را نمیپذیرد. او در این گفتوگو بیان کرد: «تنها چیزی که نمیتوانند داشته باشند، سلاح هستهای است».
اگرچه، دیگر مشاوران گزینه نظامی را کاملا رد نمیکنند اما حاضرند به توافقی شبیه به معامله اوباما بسنده کنند که سطح الزامات آن بسیار کمتر از انحلال برنامه هستهای ایران است. مسئله کلیدی این است که آیا ایران اجازه غنیسازی اورانیوم را خواهد یافت که میتواند برای ساختن بمب استفاده شود یا خیر.
«استیو ویتکاف» نماینده آمریکا در مذاکرات با ایران در آوریل گفت که ایران «به غنیسازی فراتر از ۳.۶۷ درصد (مجاز در برجام) نیاز ندارد» که ظاهرا منظورش این بوده ایران میتواند تا این سطح غنیسازی کند. این استاندارد دوران «باراک اوباما» رئیسجمهور پیشین آمریکا است که توافق هستهای در دولت او درسال ۲۰۱۵ انجام شد.
ویتکاف از این دیدگاه خود عقبنشینی کرد اما بعدا خبرگزاری رویترز گزارش داد که چارچوب اولیه مذاکرات تهران-واشنگتن مبتنی بر اصول اساسی توافق هستهای است، توافقی که ترامپ آن را «بدترین توافق» میداند.
وال استریت نوشت: به این ترتیب، ایران با محدودیتهایی مشخص، اجازه غنیسازی مییابد، در حالی که در موقعیت یک گشایش سریع هستهای قرار دارد. ترامپ با این وضعیت مخالف است. اگرچه او نظر «مارکو روبیو» را مبنی بر برخورداری ایران از انرژی صلحآمیز هستهای با وارد کردن اورانیوم با خلوص پایین برای سوخت مورد نیاز رآکتورها رد نکرده است.
اما ترامپ حتی در این باره هم تردید نشان داده است. او در گفتوگوی روز یکشنبه خود «یک نظریه جدید» برای ایران مطرح کرده و گفت «آنها(ایران) نفت زیادی دارند، (انرژی هستهای) را برای چه میخواهند؟»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری خود در پاسخ به این سوال که رییسجمهور آمریکا و برخی دیگر از مقامات این کشور اعلام کردند که ایران از نفت برخوردار است و به خاطر همین نیازی به انرژی هستهای ندارد، بیان کرد: اگر بنا به نفت باشد، آمریکا که بیشتر از ما نفت دارد و در چارچوب همین تفکر باید برنامه هستهای خود را تعطیل کند.
به گفته او، «تعداد زیادی از کشورها مثل هلند و ژاپن دارای برنامه هستهای صلحآمیز شامل غنیسازی هستند و هر ۲ کشور هم تسلیحات هستهای را نفی میکنند.»
ترامپ با نادیده گرفتن این که رژیم صهیونیستی نزدیکترین متحد ایالات متحده در منطقه بدون عضویت در پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی بزرگترین زرادخانه تسلیحات اتمی را در غرب آسیا در اختیار دارد، در این گفتوگو بیان کرد: انرژی صلحآمیز(هستهای) معمولا به جنگهای هستهای منتهی میشود.
بهترین راه توافق برای واشنگتن
این رسانه ادعا کرد: روند مذاکرات تا حدی به ایران فرصت تنفس داده است. ارزش ریال ایران از شروع مذاکرات ۲۰ درصد افزایش داشته. ترامپ میتواند با تعیین یک سیاست سخنگیرانه این رویه را تغییر دهد.
وال استریت ژورنال مدعی شد: به تعویق افتادن دور اخیر مذاکرات نگرانکننده نیست. آمریکا عجلهای ندارد و تحریمها نیاز به زمان دارند تا تاثیر کامل خود را بر صادرات نفت ایران بگذارند. این بهترین راه برای رسیدن به توافقی است که تهدید هستهای ایران را بدون نیاز به اقدام نظامی از بین ببرد.
ادعای تهدیدآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران در راستای منع گسترش تسلیحات اتمی در حالی مطرح میشود که «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در گفتوگوی اخیر خود با «کایا کالاس» مسئول سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به رویکرد مسئولانه جمهوری اسلامی ایران در انتخاب مسیر دیپلماسی برای حل نگرانیهای تصنعی بر سر برنامه هستهای صلحآمیز ایران، پیشبرد این مسیر را مستلزم وجود اراده جدی و واقعبینی از سوی طرف مقابل دانست.
عراقچی در این راستا تاکید کرد اگر چنانچه ادعا می شود تنها نگرانی مربوط به احتمال دستیابی ایران به سلاح هستهای است، این نگرانی قابل رفع است و رسیدن به توافق در این خصوص کاملا در دسترس است، اما لازمه آن اجتناب از مواضع غیرواقعی و غیرمنطقی است.
311311