امیررضا پوررمضانعلی مدیر تیم های ملی شطرنج در گفتگو با صلح خبر، در خصوص نتایج شطرنجبازان ایران در المپیاد جهانی گفت: در ابتدا باید بگویم که نتایج تیم ملی بانوان و آقایان در کل فوق العاده بود. شطرنج بازان ایران نسبت به دور قبل (سال 2018)، در میزهای بالاتر به مصاف حریفان خود رفتند.
او ادامه داد: امسال برای اولینبار توانستیم تیم ملی فرانسه را ببریم و مقابل هلند که یکی از قدرتهای جهان است مساوی کنیم. همچنین مقابل آمریکا که یکی از قدرتهای جهان بوده و بهترین بازیکنان جهان را در ترکیب خود دارد، با نتیجه نزدیک (2.5 بر 1.5) شکست خوردیم. باید بگویم که حتی در برخی از زمانهای بازی، می توانستیم پیروز شویم یا حتی مساوی کنیم.
کارشناس خبره فدراسیون شطرنج ادامه داد: ملی پوشان ایران در دو زمان مریض شدند؛ ابتدا، در دو یا سه روز مانده به این رقابتها و یکی دیگر، در اواخر این مسابقات. پرهام مقصودلو با کسالت مقابل نماینده آمریکا ظاهر شد. در مسابقات المپیاد جهانی که در هند برگزار شد، ماسک اجباری نبود و به دلیل جمعیت بالای تیمهای شرکت کننده، فدراسیون جهانی نمی توانست از همه تست کرونا بگیرد. شاید بسیاری از تیمها کرونا داشته و به مصاف حریفان خود رفتند. صدای سرفه در سالن مسابقات وجود داشت و به دلیل اینکه ممکن بود مسابقات لغو شود، تستی از بازیکنان گرفته نشد.
مدیر تیم ملی با انتقاد از نحوه برگزاری این مسابقات گفت: به دلیل اینکه ماسک اجباری نبود اگر کرونا هم بین بازیکنان وجود نداشت، سرماخوردگی به راحتی بین شطرنجبازان پخش می شد. در دو زمان ملی پوشان ایران مریض شدند. در شروع مسابقات برخی از ملی پوشان مریض شده اما چون تیمهای قوی رو به روی ملی پوشان قرار نگرفته بودند این موضوع مشخص نبود. اما در آخر این مسابقات، مریضی ملی پوشان برای تیم ملی مشکل ایجاد کرد. حتی اگر این مریضیها هم نبود نتایج بازهم درخشان بود. در تمام دور این مسابقه، جزو مدعیان اصلی و جزو 10 تیم برتر بودیم.
پوررمضانعلی در خصوص تیم ملی بانوان گفت: در سالیان گذشته رتبه بهتری داشتیم و این موضوع به دلیل آن بود که ایران خادم الشریعه را داشت که امسال این شطرنج باز به دلیل مادر شدن نتوانست تیم ملی را همراهی کند. رنک ابتدایی بانوان در همان شروع مسابقات پایین بود و تیم ما مدعی قهرمانی نبود. بانوان ایران در این مسابقات در گروه B به رقابت پرداختند که در آخر موفق شدند در رده سوم این گروه بایستند. باید بگویم معمولا تیمهایی که در گروه A قرار دارند از مدعیان اصلی قهرمانی هستند.
او ادامه داد: زنان ایران در المپیاد جهانی با رتبه 38 وارد مسابقات شدند اما در آخر توانستند در رده 30 قرار بگیرند که این هم پیشرفت خوبی بود. بانوان تیم، شطرنج بازان خوب و جوانی بودند. خانم سحر معصومی 16 سال سن داشت و باتوجه به این موضوع، ایران پتانسیلی برای آینده ساخت. تیم ما جوان بود و نتیجه هم گرفت.
مدیرتیم های ملی شطرنج در خصوص انتقادهای صورت گرفته، گفت: برخی ها مغرضانه مصاحبهها یا حتی متنهایی می نویسند که تنها به دلیل منافع شخصی خود آنها بوده است. شما خودتان می توانید شرایط را از بازیکنان بپرسید. پست مجازی ایدنی و استوری مقصودلو را ببینید همه چیز مشخص می شود.
کارشناس خبره فدراسیون شطرنج با گله مندی از مسئولان ورزش گفت: به فدراسیون شطرنج کمکی نمی شود و شرایط بسیار سخت است. قطعا مشخص است که باید برای ملی پوشان مردان ایران مربی خارجی آورد؛ اما از شما می پرسم که مگر بودجه فدراسیون چقدر است؟ تیم ایران پتانسیل داشت در المپیاد جهانی رتبه بهتری بیاورد و این در صورتی بود که مربی خارجی بالا سر این تیم بود. کلا یک بار برای بازیکنان مربی خارجی آوردیم. کل بودجه فدراسیون به اندازه 3 ماه دستمزد مربی خارجی هم نمی شود! مربی خارجی ساعتی 200 دلار میگیرد که به پول ایران در ماه بالای یک میلیارد تومان خواهد شد. کل بودجه فدراسیون نهایتا سه یا چهار میلیارد است. البته مقدار دقیق را نمی دانم ولی در همین حدودا است.
پوررمضانعلی گفت: از وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک می خواهم به فدراسیون شطرنج کمک کنند تا یکی مثل مقصودلو که آینده قهرمانی جهان دارد پیشرفتش سریع تر شود و برای ایران افتخار آفرینی کنند. افتخار آفرینی تنها درحالی است که این تیم حمایت شود. واقعا بودجه فدراسیون برای مربی خارجی نمی رسد. بازیکنان شطرنج سرمایه کشور بوده و اگر روی آنها کار شود قطعا قهرمان جهان خواهند شد. تازه مقصودلو با مریضی در مسابقات المپیاد جهانی حضور داشت و نتایج درخشانی را کسب کرد. واقعا حمایتی که در لیاقت فدراسیون شطرنج است، نمی شود.
ملی پوش اسبق تیم ملی ادامه داد: بازیکنان را در شرایطی به مسابقات فرستادیم که پول نبود. باز هم می گویم که نتایج فوق العاده بود. من خودم کاپیتان آقایان بودم و هم به مردان و هم بانوان کمک می کردم. قطعا تیم اعزامی، تمام تلاش خود را برای تیم ملی انجام داد. انتظار حمایت قبل از مسابقات داریم؛ حتی اگر این حمایتها مالی نبوده و معنوی باشد. مسابقات آسیایی را پیش رو داریم و می توانیم مقام کسب کنیم. نیاز به حمایت داریم و باید برای تیم مربی خارجی آورد و ملی پوشان را به مسابقات خارجی اعزام کنیم تا موفقیت حاصل شود.
پوررمضانعلی تصریح کرد: فدراسیون بودجه ندارد و مسئولان ورزش هم کمک نمی کنند. مقصودلو جزو 10 ورزشکار برتر حال حاضر ایران است اما تاکنون هیچ مسئول ورزشی از این شطرنجباز تجلیل نکرده و این موضوع واقعا خوب نیست. حداقل حمایت معنوی کنید یا قول دهید که انگیزه بازیکنان از بین نرود. تمام نگرانی ایران این است که انگیزه بازیکنان ایران از بین برود و مشکلی که برای فیروزجا ایجاد شد، برای آنها هم ایجاد شود. فدراسیون و افراد فنی تمام تلاش خود را انجام میدهند. به عنوان فردی که تیم را در المپیاد جهانی هدایت کردم هیچ دستمزی نداشتم و این درحالی است که سال گذشته در تیم ملی افغانستان به خاطر همین چند روز چند ده هزار دلار گرفتم.
او ادامه داد: شبها با پسران تیم مقابل را آنالیز کرده و در صبح هم در لابی، با بانوان حریف را آنالیز می کردیم. خودمان که در فدراسیون هستیم هیچ دستمزی نداشتیم و باید بگویم که بازیکنان با غیرت بازی کرده و توانستند نتیجه فوق العادهای بگیرند. یک تعدادی که اکنون در فدراسیون شطرنج پست ندارند مصاحبه کرده و دنبال منافع شخصی هستند. نباید مشکلات را روی سر بازیکنان خالی کرد و این موضوع واقعا ناراحت کننده است.
انتهای پیام