بد نیست بدانید کە اختلال کم توجهی یا بیشفعالی در بزرگسالان نیز وجود دارد و علائم مختلفی را بە همراە دارد کە میتواند زندگی اجتماعی و شخصی فرد را با مشکل همراە سازد.
این دستە از افراد، افرادی هستند بسیار کم توجە، در حین خواندن یک کتاب ممکن است مطلب را بە کلی گم کنند، در هنگام گفتوگو با افراد تمرکز ندارند و در همان دقایق اول بە راحتی از گفتوگو منحرف میشوند و حرفهای طولانی، جلسات و کنفرانسهای طولانی برای آنها خستەکنندە است.
اختلال بیشفعالی یا کم توجهی در بزرگسالان
یک مشاور روانشناختی در کردستان گفت: اختلال بیش فعالی یا کم توجهی تنها محدود بە دوران کودکی نیست و در بزرگسالان نیز وجود دارد.
شیوا ابراهیمی در گفتوگو با صلح خبر اظهار کرد: اختلال بیشفعالی در بزرگسالی ریشە در دوران کودکی دارد و زمینەساز مشکلاتی در بزرگسالی است کە میتواند با روشهای درمانی متفاوت بهبود پیدا کند.
وی عنوان کرد: در اختلال بیش فعالی بزرگسالی یا ADHD، شرایط ذهنی و حفظ توجە برای افراد بسیار دشوار است و علائمی همچون روابط بیثبات، عملکرد ضعیف، عملکرد نامناسب در مدرسە و عزت نفس پایین را بە دنبال دارد.
ابراهیمی افزود: اختلال ADHD در دوران کودکی شروع و ممکن است تا سنین بزرگسالی نیز تشخیص دادە نشود و یا افرادی کە بە بیشفعالی کودک خود بیتوجە باشند و بە موقع تشخیص دادە نشود ممکن است تا بزرگسالی با فرد همراە باشد.
وی ادامە داد: اختلال کم توجهی در بزرگسالان اغلب اوقات در دو جنبە عدم توجە کافی و رفتارهای بیشفعالی و تکانشی خود را نشان میدهد.
ابراهیمی در خصوص علائم اختلال بیشفعالی گفت: عدم تمرکز و توجە، بیقراری، بینظمی، مشکل در انجام تکالیف، عدم تحمل کافی در برابر ناکامیها، نوسانات خلقی، عصبی بودن، اضطراب و استرس هنگام مشکلات، روابط بیثبات و متشنج و عدم کنترل هیجانات از جملە علائم این اختلالات است.
وی اضافە کرد: معمولا افرادی کە دچار اختلال بیتوجهی هستند، از آن بیخبر هستند و گمان میکنند شرایط جامعە چالشبرانگیز است و در تمرکز و اولویت قرار دادن کارهای خود دچار مشکل هستند و همین امر سبب میشود بسیاری از ملاقات و برنامەهای اجتماعی خود را فراموش کنند.
بە گفتە این مشاور روانشناختی، اختلال بیشفعالی، زمینەهای ژنتیکی و محیطی را شامل میشود.
علائم بیشفعالی در بزرگسالان
شیوا ابراهیمی تصریح کرد: بیقراری یکی از جوانب بیماری اختلال بیشفعالی یا کمتوجهی است، اما این اختلال پیچیدەتر از یک بیقراری فیزیکی است و چنانچە فرد دچار حواسپرتیهای مداوم در محیطهای متعدد و دم دمیمزاج بودن و بیش از حد حرف زدن و در انجام وظایف و مدیریت زمان مشکل پیدا کردن و در پروژەهای مختلف دچار اشتباە شدن؛ است میتوان نتیجە گرفت کە فرد بە اختلال بیشفعالی دچار است.
وی اظهار کرد: یکی از مسائل و مشکلاتی کە افراد مبتلا بە اختلال کمتوجهی تجربە میکنند، توجە و تمرکز ضعیف و از کاری بە کار دیگر پریدن است، این افراد بە راحتی دچار حواسپرتی میشوند و مهارت گوشدادن اینگونە افراد بسیار ضعیف است.
ابراهیمی تاکید کرد: اختلال بیشفعالی فقط مختص به دوران کودکی نیست و فردی کە در دوران کودکی دچار این اختلال بودە ممکن است علائم آن تا دوران بزرگسالی هم ادامە داشتە باشد.
شیوا ابراهیمی با تاکید بر اینکە بیقراری یکی از علائم شایع اختلال بیشفعالی است، گفت: این افراد بە دلیل زودرنجی، استقلال طلبی، عدم تمرکز و ناتوانی در تحمل ناکامیها مدام در صدد تغییر شغل خود هستند؛ و این افراد بە دلیل عدم پیشرفت در تحصیلات، زودتر از دیگران و در سنین پایین وارد بازار کار میشوند.
وی با اشارە بە علائم زودرنجی در بزرگسالان مبتلا بە اختلال بیشفعالی افزود: این دستە از افراد بە سرعت از کورە در میروند و خیلی سریع نیز عصبانیت آنها فروکش میکند؛ این افراد بە سرعت خشمگین و از خود واکنشهای تندی را بروز میدهند و خلق و خوی آنان بە سرعت در حال تغییر است و با بالا رفتن سن دچار خلق افسردە و مضطرب میشوند.
ابراهیمی یادآور شد: این افراد، افرادی صبور و منظم و قاطع نیستند و از روش انضباطی منظمی برخوردار نیستند و کودکان خود را بە شیوەهای نامناسبی تنبیە میکنند کە اثر مخربی بر شخصیت فرزندان دارد.
عوامل موثر در ایجاد اختلال بیشفعالی
وی در خصوص علت اصلی اختلال بیشفعالی و یا کم توجهی عنوان کرد: باوجود اینکە تحقیقات گستردەای در دنیا برای عوامل ایجاد کنندە این اختلال انجام شدە است، اما هنوز علت اصلی این اختلال مشخص نیست و بدون شک ژنتیک در اختلال کمتوجهی مانند بسیاری از اختلالات سلامت و روان، نقش دارد و تحقیقات اخیر نشان میدهد کە عوامل تربیتی نیز در بروز این اختلال نقش دارد.
این مشاور روانشناختی با اشارە بە اینکە اختلال کمتوجهی یا بیشفعالی عملکرد فرد را برای یک زندگی مناسب تحت تاثیر قرار میدهد، افزود: مشکل عدم توجە و تمرکز در افراد بزرگسال سبب گم شدن وسایل شخصی، ناتوانی در سخنرانی و مصاحبەهای تلویزیونی میشود.
روشهای درمانی و کنترل اختلال بیشفعالی
وی خاطرنشان کرد: ضعف در تواناییهای ورزشی، نوسانات خلقی و بە صورت مداوم درگیر رفتارهای هیجانی و بدون فکر بودن، نشان از دچار شدن فرد بە اختلال بیشفعالی در بزرگسالی است، کە باید هرچە سریعتر نسبت بە درمان آن بە روانشناس و مشاور مراجعە کنند.
شیوا ابراهیمی عنوان کرد: بخشی از راەهای درمانی و کنترل اختلال بیشفعالی، دارو درمانی است و در کنار دارو درمانی بە مرور زمان کە باید مصرف دارو را کاهش دهیم، میتوان از تمرین و تکنیکهای مناسب برای کاهش عوارض بیشفعالی استفادە کرد.
وی ادامە داد: برخی از نشانەهای اختلال کم توجهی، با شرایط ذهنی یکسان است، اما اگر علائم مستمر و در طول شش ماە و بە صورت مداوم در فرد قابل مشاهدە باشد باید بە مشاورە و روانشناس مراجعە کرد.
ابراهیمی تصریح کرد: رفتار اطرافیان و خانوادەها با فرد بیشفعال بسیار مهم است، لذا مشاورە درمانی، رفتاری و شناختی یکی از مشاورەهای سازمان یافتە و مهارتهای خاصی برای مدیریت رفتار و تغییر الگوهای فکری منفی را در اختیار فرد قرار میدهد و بە فرد کمک میکند کە با چالشهای زندگی بهتر مواجە شود
گفتنی است علائمی کە بیان شد باید بە صورت پیوستە در رفتار فرد وجود داشتە باشد و اگر فردی در مقطع زمانی خاصی این رفتارها را از خود بروز دهد، نمیتوان سریع قضاوت کرد کە فرد دچار اختلال کمتوجهی است.
انتهای پیام