راهپیمایی طرفداران شاه در سال 57 به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر ؛ در پرونده ویژه انقلاب 57 به شعارهای انقلابی مردم و روزشمار شعارهای انقلابی مردم پرداختیم. با اوج گیری مخالفت های مردمی و اعتصابات سراسری و همچنین راهپیمایی های مخالفان سلطنت و نظام شاهنشاهی در سراسر کشور، در تهران برنامه ای در حمایت از شاه برگزار […]
راهپیمایی طرفداران شاه در سال 57
به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر ؛ در پرونده ویژه انقلاب 57 به شعارهای انقلابی مردم و روزشمار شعارهای انقلابی مردم پرداختیم. با اوج گیری مخالفت های مردمی و اعتصابات سراسری و همچنین راهپیمایی های مخالفان سلطنت و نظام شاهنشاهی در سراسر کشور، در تهران برنامه ای در حمایت از شاه برگزار گردید. در این پرونده ویژه چند تصویر کمتر دیده شده از راهپیمایی طرفداران شاه در سال 57 پرداخته ایم. این حمایت در آخرین روزهای حیات نظام سلطنت در تهران رخ داد. تصاویر را در ادمه می توانید مشاهده نمایید:


راهپیمایی طرفداران شاه در سال 57
راهپیمایی پنجم بهمن ۱۳۵۷ در حمایت از قانون اساسی
در 5 بهمن ماه 57 تظاهرات طرفداران قانون اساسی به حمایت از شاپور بختیار در خیابانهای تهران صورت گرفت. این تظاهرات که از سوی طرفداران شاپور بختیار، نخست وزیر صورت گرفته بود، با استقبال برخی نیروهای اجتماعی مردم و برخی از نیروهای اجتماعی طرفدار شاه صورت گرفت. ناظران، شرکتکنندگان در این تظاهرات را بین صد تا صد و پنجاه هزار نفر تخمین زدند.
تظاهرات طرفداران قانون اساسی که از بامداد امروز از نقاط مختلف تهران آغاز شد. پس از صدور قطعنامهای در میدان بهارستان به پایان رسید. سپس تظاهرکنندگان در گروههای مختلف به سوی مناطق گوناگون منشعب شدند و به راهپیمایی پرداختند. ناظران، شرکتکنندگان در این تظاهرات را بین صد تا صد و پنجاه هزار نفر تخمین زدند. این تعداد اندک در مقابل تظاهرات میلیونی مردم و مخالفان رژیم قابل قیاس نبود. همین تعداد اندک هواداران نشان می داد که رژیم به پایان عمر خود رسیده است.
برخی از شعارهای امروز تظاهرکنندگان به این شرح بود:
- بختیار، سنگرتو نگهدار.
- استقلال، آزادی، قانون اساسی.
- هر کس به کسی نازد، ما هم به علی نازیم.
- برادر ارتشی، الهی زنده باشی.
- برادر هموطن، کشور را آتش نزن.
- خدا، قرآن، محمد ـ این است شعار ملت.
قطعنامه تظاهرکنندگان راهپیمایی حمایت از قانون اساسی
از سوی راهپیمایان و تظاهرکنندگان قانون اساسی هنگام اجتماع در میدان بهارستان، قطعنامهای صادر و قرائت شد:
- شکل گرفتن هر حرکت سیاسی باید از طریق قانون اساسی انجام گیرد.
- تنظیم شعائر اسلامی و مذهبی باید با تأکید بر کلیه آزادیهای فردی و اجتماعی ایران استوار باشد.
- چرخهای اقتصادی کشور مجدداً گردش خود را از سر گرفته و اعتصابات پایان یابد.
- ایجاد حس احترام نسبت به افراد ارتش، ژاندارمری و نیروهای پلیس که حافظ حقوق مردم هستند.
- محاکمه سریع خاطیان به حقوق ملت و مجازات آنان.
- محکوم کردن فردپرستی در هر لباس و آزادی جمعیتهای سیاسی به طور اعم.
- احترام به حقوق اقلیتهای مذهبی مملکت بر پایه و مبنای قانون اساسی
جواب مردم به شاه پرستان و حامیان سلطنت
در گزارش این روز آمده است: “در ساعات بامدادی پنج شنبه و هنگامی که تظاهرکنندگان در دستههای مختلف به سوی بهارستان حرکت میکردند و نیز پس از صدور قطعنامه، هنگامی که تظاهرکنندگان در گروههای مختلف به سوی مناطق گوناگون منشعب شده و در مسیر خود به راهپیمایی ادامه میدادند، مخالفان رژیم با شعار «مرگ بر شاه»، با سنگ و چوب به تظاهرکنندگان حمله کردند.”
“این درگیریها در خیابان سپه و دروازه دولت به اوج خود رسید. از سوی دیگر، خبرنگاران روزنامهها که برای تهیه خبر و عکس در این نقاط متمرکز شده بودند به ضبط تصاویر پرداختند. این اعتراض ها به خبرنگاران به این دلیل بود که گروه مخالفان خواستار بودند از تظاهرات طرفداران قانون اساسی عکس و خبر تهیه نشود. یکی از خبرنگاران و راننده جیپ روزنامه اطلاعات به شدت زخمی شدند که با اتومبیل شخصی به بیمارستان اعزام شد.” در ادامه این گزارش آمده است “تعدادی از مجروحان این تظاهرات در بیمارستانهای امیر اعلم و سینا بستری شدند. حال دو تن از مجروحان که در بیمارستان سینا بستری هستند، وخیم گزارش می شود. گروه مخالف هنگام یورش به تظاهرکنندگان علاوه بر چوب و سنگ، به قمه و چاقو نیز مسلح بودند.”
جالب است که دیکتاتور و حامیان نظام نمی دانستند در مقابل موج میلیونی مخالفت ها چه باید بکنند. به همین دلیل موج میلیونی مردم را مشتی خرابکار و آشوب طلب و اغتشاش گر خطاب می کردند. تنها کمتر از 17 روز بعد، از نظام شاهنشاهی استبدادی خبری نبود. این جواب مردم در مقابل یاوه گویی های حامیان نظام دیکتاتوری بود.
محکومیت راهپیمایی حامیان شاه از سوی آیت الله طالقانی
آیتالله طالقانی نیز با صدور اطلاعیهای با ضد اسلامی و خلاف شرع خواندن این تظاهرات از مردم خواست که به تماشای این تظاهرات نروند. آیتالله طالقانی در اعلامیه خود گفت: «شرکت افراد و خانوادههای ارتشی در تظاهرات ضد اسلامی و مردمی که رژیم این روزها در گوشه و کنار شهر به راه انداخته، دور از موازین انسانی و خلاف شرع انور است.»
بیانیه کریم سنجابی در مخالفت با تظاهرات ضد مردمی
دکتر کریم سنجابی با صدور بیانیهای با ضد مردمی خواندن تظاهرات طرفداران قانون اساسی آن را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است:
«بار دیگر استبدادیان به راه افتادهاند تا با همان شیوههای قدیمی برگزاری تظاهرات رستاخیزی و اجبار و ارعاب و فریب مردم اینبار تظاهراتی به نام دفاع از قانون اساسی ایران به راه اندازند. عناصر و محافلی که در ۲۵ سال گذشته با تجاوزات مستمر خود قانون اساسی ایران را پایمال کردهاند، اکنون به عنوان آخرین عمل خود به منظور بیاعتبار کردن میراث بزرگ انقلابیون مشروطه میخواهند از آن به عنوان وسیلهای برای دفاع از دستگاه استبداد غیرقانونی و غیرمشروع استفاده کنند. عصاره قانون اساسی ایران اصل حاکمیت ملی و سپردن سرنوشت مردم به خودشان میباشد…»
کریم سنجابی در این پیام از ایرانیان خواست که بیش از هر زمان نسبت به سرنوشت کشور از خود مسئولیت نشان داده و در تظاهرات ضد مردمی به هر عنوان و شعار که سازمان داده شوند شرکت نکنند. در انتهای بیانیه آمده بود: «در حد امکان از رفتن به مسیرهای این نوع تظاهرات و یا حضور در آنها احتراز جویید. امیدوارم که با ابراز هوشیاری و دقت انقلابی از جانب همه مردم، آخرین پایگاههای استبداد و استعمار در این مملکت مضمحل گردد و شرایط مساعد برای ابراز اراده ملت، عاری از هر نوع ابهام و اعمال فشار و زور فراهم گردد. تا آرمانهای پاک پیشگامان انقلاب مشروطه و رهبر نهضت ملی ایران دکتر محمد مصدق به خود جامه عمل بپوشد.»
سرویس اخبار روز پایگاه صلح خبر