با توجه به دنیای مدرن امروز شیوه تربیت فرزندان نسبت به گذشته پیچیده و دشوارتر شده و تربیت صحیح به آگاهی از مسائل روز نیاز پیدا کرده است؛ واژه تربیت به معنای تعلیم و تربیت و پرورش دادن کودک با استفاده از اصول و قواعد آموزشی و تربیتی است؛ اما اینکه همچنان بخواهیم با توجه به روش قدیم امور تربیتی را پیش بگیریم نهتنها نتیجه نخواهیم گرفت بلکه با چالشهای بسیاری مواجه خواهیم شد.
متأسفانه با غفلت از ظرفیتهای دینی، سبک زندگی غربی در جامعه ما در حال گسترش است و دیگر روشهای سنتی تربیت پاسخگو نیست. تربیت کودکان و نوجوانان، از مباحث مهم در اسلام است؛ بنابراین متولیان این حوزه باید همت کنند و از کار اداری هشتساعته در این حوزه بپرهیزند و با برنامهریزیهای کارآمد، آموزش والدین را در جهت تربیت صحیح نسل آینده و توجه به قشر نوجوانان را در دستور قرار دهند.
با آگاهی از سطح نیاز کودک مسیر رشد تسهیل میشود
زهرا غلامرضایی، معاون امور اجتماعی بهزیستی قزوین در گفتوگو با صلح خبر اظهار میکند: از بدو تولد باید دلبستگی ایمن برای کودکان از طریق مادر مکفی یعنی مادری که بر احساسات خود غلبه دارد، پایهریزی شود تا زمینه امنیت و سلامت روان برای کودک و خانواده فراهم شود.
وی ادامه میدهد: بهموازات شرایط رشد کودک در هر سنی باید پاسخ مناسبی به آن نیاز داده شود و والدین با آگاهی از سطح نیاز کودکانشان میتوانند طبق همان نیاز برنامهریزی کنند تا مسیر رشد کودک، تسهیل شود.
این روانشناس کودک و نوجوان میگوید: شرایط زندگی امروز بازندگیهای سنتی متفاوت است و گسترش فضای مجازی در زندگی حقیقی، سبب شده روابط خانوادگی و دوستانه فیزیکی کاهش یابد لذا باید در دوره رشد کودکی و نوجوانی مهارتهای زندگی بهصورت مستمر به کودکان آموزش داده شود.
وی بیان میکند: آموزش مفاهیم مهارت زندگی به نوجوانان میتواند از آسیبهای اجتماعی، فردی و خانوادگی پیشگیری کند. همچنین گسترش روابط اجتماعی که در سنت و دین اسلام به آن تأکید و رویکردهایی که در معنویت درمانی مطرحشده میتواند از آسیبهای جدی بهسلامت روان جلوگیری کند.
غلامرضایی عنوان میکند: ساختار موازی بودن والدین با جریان رشد فرزندان یکی دیگر از محورها است؛ به این صورت که پدر و مادر کنار کودک و نوجوان خود بهعنوان دوست قرار بگیرند، از ابزار قاطعیت اجرای قوانین خانواده و برنامهریزی استفاده کنند اما همدلانه کنار فرزند خود باشند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا بازیهای رایانهای سبب اختلال در رفتار کودکان و نوجوانان میشود، میگوید: افراطوتفریط در هر موضوعی سبب اختلال درروان فرد میشود و هر بازی که جنبه آموزشی یا تفریحی دارد باید بهاندازه انجام شود زیرا اگر جنبه عادت پیدا کند موجب اختلالات روحی، روانی و موجب وابستگی شدید میشود.
غلامرضایی خاطرنشان میکند: خانواده اگر پایبند به نظم باشد فرزند نیز از این روش الگوبرداری خواهد کرد و تمام امور خود را به نظم و اندازه انجام خواهد داد.
زمینه مشارکت اجتماعی برای نسل جوان فراهم شود
وی میگوید: گسترش دامنه اجتماعی کودکان و فراهم کردن امکانات ورزشی در فضای سالم از موارد لازم جهت رشد درست کودک و نوجوان است همچنین باید از نوجوانان در مشارکتهای اجتماعی استفاده کنیم تا زمینه گفتوگو برای آنان فراهم شود.
معاون پیشگیری سازمان بهزیستی قزوین عنوان میکند: عملکرد بالا به پایین و استفاده از سطح دستوری در تربیت کودک و نوجوان نتیجهبخش نیست و باید پدر و مادر بهموازات شرایط رشد در کنار نوجوان قرار بگیریم و برنامهریزی متعادلی در نظر بگیرند که تمامی امور رفاهی، تفریحی و آموزشی را شامل باشد.
وی تصریح میکند: تربیت موضوعی چندگانه است که شامل مواردی همچون محیط آموزشی و شرایط اجتماعی میشود اما والدین نقش اصلی را در تربیت فرزند دارند.
این مسئول بیان میکند: یکی دیگر از مسائل مهم، آموزش شیوه فرزند پروری و آموزش مهارت زندگی به والدین است تا تربیت درست فرزند رقم بخورد.
وی ادامه میدهد: ایجاد کمپینهای گفتوگو و استفاده از پتانسیل فکری نوجوانان در تصمیمگیریهای خانوادگی یکی از روشهای مؤثر برای ارتباط بیشتر با نوجوانان است.
روانشناس کودک و نوجوان تأکید میکند: بازاندیشی و آموزش نگرش جدید زندگی به روش نوین تعلیم و تربیت جوانان با توجه به مسائل روز در پیشبرد تحکیم بنیان خانواده و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، فردی و خانوادگی تأثیرگذار است.
وی عنوان میکند: باید آموزشهای متناسب با رشد و تغییراتی که در ساختار جامعه و خانواده اتفاق میافند، در دستور قرار گیرد و نهادهای هم سو با مسائل تربیتی در این خصوص مسئول هستند.
غلامرضایی میگوید: ایجاد زمینههای هنری برای نوجوانان و آموزش دوستیابی صحیح میتواند در ساختار ارتقا سطح نوجوانان تأثیر مثبتی داشته باشد همچنین با آگاهی والدین نسبت به نیازهای فرزندان جامعهای سالم با نوجوانانی شاد خواهیم داشت.
ضعف در سیستم آموزشوپرورش و افزایش چالشها در سنین نوجوانی
در ادامه حجتالاسلام هادی فلاح در گفتوگو با صلح خبر اظهار میکند: با توجه به ضعفی که در سیستم آموزشوپرورش کشور ما وجود دارد و متولیان این حوزه نیز به این ضعف اشراف دارند چالشهای موجود بین نوجوانان با گذر زمان افزایشیافته و حل آن سختتر شده است.
وی ادامه میدهد: مدرسه بهعنوان یکی از عوامل تربیتی برای کودک و نوجوان است و عامل اصلی تربیت، والدین هستند اما اگر در بخشی از عوامل تربیتی ضعف وجود داشته باشد با چالش روبهرو خواهیم شد.
فلاح تصریح میکند: باید آشنایی با مسائل تربیتی روز در کشور افزایش یابد؛ پیش از دنیای مدرن امروز سیستم سنتی تربیتی با توجه به فرهنگ بومی در ایران حاکم بود که چالشهای کمتری داشت.
کارشناس کودک و نوجوان بیان میکند: متأسفانه زندگی مدرن سبک زندگی جدیدی را روی کار آورده و کلیت جامعه به سمت معیارهای غرب گرایانه پیش رفته است و جوانان نیز به این مسائل سوق پیداکردهاند.
وی میگوید: در ۲ سال گذشته که شاهد شیوع کرونا بودیم برای ادامه آموزشها تصمیم اشتباهی گرفته شد زیرا دانش آموزان را بدون آموزش سواد رسانه یکباره وارد فضای مجازی کردند؛ این موضوع آسیبهایی را وارد کرد که بازخورد آن را در اتفاقات اخیر کشور شاهد هستیم.
افزایش فرهنگ غرب گرایانه در فضای ذهنی نوجوانان
فلاح بیان میکند: ضعف والدین در تربیت، محیط ناسالم، تربیتهای ناصحیح، عدم عملکرد صحیح دستگاههای آموزشوپرورش و کمکاری متولیان فرهنگ موجب ضعف در تربیت نسل آینده میشود.
کارشناس کودکونوجوان خاطرنشان میکند: در چند سال گذشته مسئله کودکو نوجوان موردتوجه قرارگرفته است اما متأسفانه برخی از متولیان فرهنگی همچنان نمیدانند که چگونه برای این حوزه برنامهریزی کنند.
وی درباره استفاده نوجوانان از بازیهای کامپیوتری میگوید: تمایل به بازیهای کامپیوتری مشکلی ندارد اما اینکه چطور و به چه اندازه از بازی استفاده شود، باید مورد نظارت والدین قرار گیرد.
این کارشناس ادامه میدهد: ما در رسانه همواره چند قدم عقب بودهایم و در حوزه بازیها نیز تولیدات خوب نداشتیم و این ضعف مسئولین فرهنگی است که بازیهای ایرانی برای مقابله با حجمِه فرهنگی دشمن تولید نکردهاند.
فلاح در پایان بیان میکند: آموزش به شیوه مرسوم پاسخگو نیست بلکه باید آموزشها در حوزه سواد رسانه انجام شود که نوجوانان در این فضا از حالت مصرفکننده به تولیدکننده و از منفعل به کنش گر تبدیل شوند و خودشان حرف حق بزنند و جو رسانه را به دست بگیرند.
به گزارش صلح خبر؛ در دنیای مدرن امروز بیشازپیش نیاز است که تربیت نسل آینده موردتوجه قرار گیرد و متولیان امر حوزههای فرهنگی خود را مسئول تعلیم و تربیت نسل آیندهساز بدانند.
انتهای پیام