به گزارش صلح خبر، مایکل کارپنتر، فرستاده آمریکا در سازمان امنیت و همکاری اروپا به یاهو نیوز گفت: اهداف روسیه نسبت به بلاروس درست مشابه قضیه اوکراین است. فقط در بلاروس، روسیه به جای جنگ، به زور و اجبار متکی میشود. غایت نهایی روسیه همچنان الحاق گسترده است.
براساس این سند که در پاییز ۲۰۲۱ منتشر شده، هدف نهایی تشکیل به اصطلاح “اتحادیه روسیه و بلاروس” تا سال ۲۰۳۰ است. همچنین مواردی درخصوص ادغام این دو کشور در نظر گرفته شده است؛ از جمله این موارد میتوان به “هماهنگسازی” قوانین بلاروسی با فدراسیون روسیه، سیاست دفاعی و خارجه هماهنگشده، همکاری اقتصادی براساس منافع روسیه و تضمین نفوذ سلطه فدراسیون روسیه در حوزه اجتماعی-سیاسی، تجارت-اقتصاد، علمی-تحصیلی و فرهنگی-اطلاعاتی بلاروس اشاره کرد.
طبق چنین سندی، حاکمیت بلاروس حذف خواهد شد و این کشور را به طور خلاصه در زمینههای مختلفی از جمله کشاورزی، صنعت، جاسوسی و جنگ در اختیار اولویتهای کرملین قرار خواهد داد. همچنین این اقدام تهدید امنیتی را برای سه کشور اروپایی همسایه بلاروس – لتونی، لیتوانی و لهستان – که از اعضای ناتو و اتحادیه اروپا هستند، به همراه خواهد داشت.
به عقیده برخی ناظران، استراتژی که در این سند ذکر شده بر آنچه که مدتها آشکار بوده و یا بارها توسط خود مسکو و مینسک علنا اعلام شده، تایید میکند. راینر ساکس، رئیس سابق سرویس اطلاعات خارجی استونی به یاهو نیوز گفت: این سند فرقی با آنچه که احتمالا روسیه از بلاروس میخواهد ندارد. البته که روسیه کنترل بلاروس را به دست خواهد گرفت اما سوال من اینجاست چرا ۲۰۳۰؟ در واقع چرا روسیه باید این همه مدت صبر کند؟
اسوتلانا تیخانوفسکایا، رهبر مخالف بلاروسی که پس از رقابت در آخرین انتخابات بلاروس اکنون در لیتوانی در تبعید به سر میبرد، میگوید: اتحادیه روسیه و بلاروس برای مردم و کشور بلاروس تهدیدی به شمار میرود. این اتحادیه بر مبنای برابری نیست. این نقشه راهی است برای جذب بلاروس توسط روسیه. از آنجایی که هدف ما بازگرداندن بلاروس به مسیر دموکراسی است، در نتیجه چنین اتحادیهای با روسیه مسیر ما را “غیرممکن” خواهد ساخت.
همچنین این سند ۱۷ صفحهای تحت عنوان “اهداف استراتژیک فدراسیون روسیه در بلاروس” بر دفع نفوذ غربی در منطقه و مستحکمسازی علیه ائتلاف نظامی ناتو متمرکز است. اگر چنین برنامهای محقق شود، روسیه به همسایههای نزدیک لیتوانی و لهستان بدل خواهد شد.
هم یاهو نیوز و هم روزنامه آلمانی “زوددویچه تسایتونگ” صحت و سقم این سند را بررسی کرده و گفتند که با کارشناسان و تحلیلگرانی که صحت این سند را تایید کردهاند، گفتوگویی داشتهاند.
کرملین به درخواست یاهو نیوز جهت اظهار نظر پاسخی نداده است.
انتهای پیام