انگیزه ی دینی ایجاد ابرشهر نیشابور افزون بر همه موجبات طبیعی و اقلیمی، کوهستان بلند، پرآب روان بینالود، آب های زیر زمینی، جاده ابریشم و آن موقعیت طبیعی که نشابور را دروازه خراسان کرد، چند انگیزه ی دیگر نیز برای ایجاد و گسترش شهر وجود دارد. نخست کوه ریوند که با داشتن کان اورانیوم، گهگاه […]
انگیزه ی دینی ایجاد ابرشهر نیشابور
افزون بر همه موجبات طبیعی و اقلیمی، کوهستان بلند، پرآب روان بینالود، آب های زیر زمینی، جاده ابریشم و آن موقعیت طبیعی که نشابور را دروازه خراسان کرد، چند انگیزه ی دیگر نیز برای ایجاد و گسترش شهر وجود دارد.
نخست کوه ریوند که با داشتن کان اورانیوم، گهگاه شبانگاهان در برخی از جاها نورباران می شود. و این شگفتی بزرگ در مردمانی که با دل روشن، نور و فروغ را گرامی می داشته اند و ستایش می کرده اند، ایجاد شکوه و احترام بدان کوه را می کرده است. به طوری که یکی از سه آتشکده بزرگ ایران باستان بر فراز آن کوه قرار دارد.
وجود کان زغال سنگ در همان کوه که موجب ایجاد گاز متان می شود و کمک می کند که آتشکده خودسوز «برزین مهر» پیدا شود چنان که دقیقی در گشتاسب نامه (پیوست شاهنامه ی فردوسی) در باره آذر برزین می گوید:
که آن مهر برزین بی دود بود
منور نه از هیــــزم و عود بود
وجود چشمه ای سبز بر فراز کوه بینالود و دریای سو [Sow] بر فراز کوه ریوند (چند میلی شرق آتشکده برزین مهر) که هر دو از شگفتی های طبیعت است و بی آنکه چشمه ای، رودی بدان بپیوندد، در همه هنگام های سال به یک اندازه آب دارند؛ آبی بس زیبا و درخشان و برای ایرانیان که آب را همواره همراه با دیگر عناصر مثل خاک و باد و آتش گرامی داشته اند، وجود این دو پدیده با شگفتی و گرامی داشت فراوان مو;جب پدید آمدن نیایشکده ی (آناهیتا) آب در این ناحیه گردید چنان که از دیرباز از دورترین جای ها برای زیارت آن به نشابور می آمدند. و یکی از این زیارت های تاریخی حرکت یزدگرد اول است به نیشابور که برای نیایش آب و زیارت آن چشمه به نیشابور آمد و چون این پدیده ها بسیار دیرین و کهنسال است و بزرگی بینالود و دیگر مواهب طبیعی همراه با آن بسی دیرین تر از دوران پیدایی انسان است، پس به ریوند یا نشابور و ابرشهر اجازه می دهند که در زمانی بس دور بصورت شهر درآمده باشد. در شاهنامه از هنگام «ریومیز» پیرامون پنج هزار سال پیش یاد می; شود اما این دلیل آن نیست که پیش از آن نیز وجود نداشته باشد.
از پشت ویشتاسبان یا کوه ریوند که آتشکده برزین مهر بر فراز آن شعله می کشیده است در زمان گشتاسب یاد می شود که آن نیز زمانی پیرامون سه هزار و پانصد سال پیش دارد. نام کوی داربجرد، زمان هخامنشیان را به یاد می آورد. از زمان اشکانیان که هیچ آگاهی از اینان بدست نمی آید، نشانه ای در نزدیکی شهر نشابور هست و آن روستای اشک آباد در چند میلی جنوب شهر، در میان کویر کوچک دشت نشابور است که به «اشق آباد» دگرگون شد و امروز; «عشق آباد» به فتح «ع» نوشته می شود تا هنگام ساسانیان که به نام نیوشاپوهر نمایان می شود.
نظرات و تجربیات شما
-
سبز و پایدار باشید…امیدوارم هیچ وقت سایت خوبتون مشکل پیدا نکنه
-
همیشه موفق باشید.
-
انگیزه دینی ایجاد ابرشهر نیشابور بخش گالری هنرمندان را نیز کاملتر کنید.
-
نوشته انگیزه دینی ایجاد ابرشهر نیشابور جالب بود. امیدوارم موفق باشید.
-
قالب و سایت قشنگیه موفق باشین.
-
مطالب قشنگیه
-
از کتاب های سایت خیلی استفاده کردیم خصوصا کتابهای نایابی که قرار داده اید.
-
سبز و پایدار باشید…امیدوارم هیچ وقت سایت خوبتون مشکل پیدا نکنه
-
از مطالب جالبتون ممنون و موفق باشید 🙂
-
از زحماتی که می کشید ممنون ><
-
سایت پارسی وی اگه همین طور ادامه بده خیلی موفق خواهد بود.
-
مطالب اطلاعات عمومی خوبه…موفق باشید
-
سایت خوبی دارید. مخصوصا نوشته انگیزه دینی ایجاد ابرشهر نیشابور جالب بود.
-
مثله همیشه خوب و عالیه 🙂
-
انگیزه دینی ایجاد ابرشهر نیشابور خوبه!!!
-
نوشته انگیزه دینی ایجاد ابرشهر نیشابور خوب بود. بیشتر به قسمت سرگرمی و عکسهای روز توجه کنین.
-
مطلب خوبی بود. عکسای بازیگران را بیشتر کنید.
-
تمام مطالب اطلاعات عمومی را خوندم برام مفید بود و جالب.
-
سایت خوبی دارید. مخصوصا نوشته انگیزه دینی ایجاد ابرشهر نیشابور جالب بود.
-
از کتاب های سایت خیلی استفاده کردیم خصوصا کتابهای نایابی که قرار داده اید.
-
سایت پارسی وی اگه همین طور ادامه بده خیلی موفق خواهد بود.
امید را به خانه بیاور کسی در این نزدیکی منتظرش نشسته است… خسته نباشید