به گزارش صلح خبر، کتاب«واسازی از تاریخ هنر تا ترک سیگار» پنج جستار از پنج نظریهپرداز مطرح جهان است که با ترجمه شهریار وقفیپور بهتازگی توسط نشر «ایجاز» وارد بازار کتاب شده است.
به گفته ناشر؛ این کتاب اولین مجموعه از کتابهای نظری این نشر است و از این سری قرار است کتابهای دیگری با عنوان کلی«زیباییشناسی» در آینده منتشر شود.
در معرفی کتاب «واسازی از تاریخ هنر تا ترک سیگار» آمده است:«چنان که از عنوان کتاب پیداست آنچه این مقالات را به هم پیوند میدهد مفهوم واسازی است. اندیشیدن دربارهی آن و از طریق آن و اما مقالات کتاب: «واسازی در برابر پسامدرنیسم» از «کریستوفر نوریس» مقاله نخست کتاب است.
در این جستار مؤلف با رویکردی واسازانه به بررسی نقادانهی مفهوم «پسامدرنیسم» و تعریفپذیری آن میپردازد و به معانی متعدد آن در ساحتهای متفاوت اشاره میکند.
وی بر این نظر است که این جنبهی پسامدرنسیم فلسفی است که باید بیش از دیگر جنبهها نقد شود، جنبهای که از اخلاق و سیاست و حوزههایی چون معرفتشناسی و فلسفه زبان را در برمیگیرد و در ادامه از همین منظر به نقد لیوتار میپردازد و این مسلک را به لحاظ فلسفی مغشوش عنوان میکند.
«واسازی و زندگی روزمره» یا «چگونه کمکم کرد تا سیگار را ترک کنم» از «دیوید بوث راید» مقاله دوم کتاب است. در این بخش نویسنده با این سوال آغاز میکند که «واسازی کجا به زندگی روزمره مربوط میشود و چگونه با آن پیوند مییابد؟ و آن را به حوزهی گستردهتر ارتباط نظریه و عمل پیوند میزند و در ادامه به طرح سوالاتی از این دست میپردازد: رابطهی واسازی با امر روزمره چه پیامدهایی به بار آورد؟ آیا چنین نظریهای را میتوان برای مداخلهای انضمامی به کار گرفت تا تغییری در نمونهای خاص از زندگی روزمره دهد؟ و در این میان بحث را به سیگار و موضوع روزمرهی ترک سیگار پیوند میزند و بهشکلی جذاب آن را بسط میدهد.
نوشتار سوم از نیکلاس استراب با عنوان «لکهی مسیحیت» نام دارد. استراب چنین آغاز میکند:
اینکه مسیحیت مضاعف است، این بحران (Krisis) ناشی از آن است که پارهپاره شده است میانِ و بهعنوانِ «میان»؛ میانِ یهودیت و مابعد یهودیت. مسیحیت فاجعه رخدادِ در راه را نشان میدهد، فاجعه امر مسیحاگرا را. اما این فاجعه مادی (اندامواره یا ارگانیک) است، دنیوی است و چه کسی میتواند دربارهی مسیح بگوید که فاجعهبارترین رخداد را مسیحیان آغاز و اجرا نکرده بودند (این کلمات با هشدار و یقین، هر دو، انتخاب میشوند)؟ آنچه برای مسیحیان مکاشفه، «روز داوری»، است برای یهودیان فاجعهبار است (بحران یا کریسیس).
او همچنین از این رهگذر از موضوعاتی چون خاطره و مرگ و عدالت میگوید، اما در قالب مقالات معمول بلکه همچون کسی که از دالانهایی تودرتو میگذرد و با صدای بلند میاندیشد.
و «هویتهای قدیم و جدید یا قومیتهای جدید و قدیم» از استوارت هال جستار چهارم این کتاب است. در این بخش نویسنده که خود در خانوادهای متوسط و فقیر در جامائیکا بزرگ شده و آنجا را اوایل دههی پنجاه ترک کرده تا در انگلیس درس بخواند به امر محلی و امر جهانی میپردازد او که خود با مسئلهی هویت درگیر بوده، با طرح عنوان «هویتهای جدید و قدیم، قومیتهای جدید و قدیم»، به پرسش مهم هویت و واسازی آن میپردازد و این پرسش را درونِ گفتارهای (discourse) نظریِ امروز، از نو، مفهومپردازی میکند. سپس از آن ملاحظات نظری به زمینهی سیاست فرهنگی بازمیگردد.
«و اینک تاریخ هنر: دیده ، مکان و قدرت» جستار پنجم این کتاب است به قلم گریزلدا پالک. او در اینجا از سیاست نگاه (looking) میگوید؛ از رابطهی دیده و قدرت در تاریخ هنر و با نقد نگاه تاریخهنری به بررسی جهان ونگوگ میپردازد. او فیلم شور زندگی را از نظر میگذراند و از منظری تازه به نقاشیهای ونگوگ مینگرد و از نگاه مردسالارانه در تاریخ هنر مینویسد و از کسانی که آثارشان در سیطره این نگاه دیده نشدهاند.
و در نهایت آخرین بخش کتاب «واسازی از تاریخ هنر تا ترک سیگار» از نظریهپرداز نامآشنا «الن سیکسو» است. سیکسو در این جستار در نوشتاری سیال و متفاوت به امر نوشتن میپردازد؛ متنی با عنوان «نوشتن در کوری»:
«حالا من مینویسم. درستتر آنکه در نرمای درونی سیاه من، گامهای تند کتابی در راه، خود را نقش میزنند و طبع میکنند. میگوید مرا بگیر.
مسابقه آغاز میشود. در برابر چشمان من.
کتاب من خود را مینویسد. خود را خلق میکند…»
«واسازی از تاریخ هنر تا ترک سیگار» در ۱۶۶ صفحه، شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و به قیمت ۱۸ هزار تومان از سوی نشر «ایجاز» منتشر شده است.
انتهای پیام