حجتالاسلام سیدمهدی واعظ موسوی در گفتوگو با صلح خبر در خصوص لزوم توجه به نهجالبلاغه و آموزههای آن اظهار کرد: یکی از دانشمندان مسیحی شیعه که از ۱۴ سالگی نهجالبلاغه را مطالعه میکرده و تاکنون حدود ۲۴ مرتبه این کتاب را به طور کامل خوانده است، معتقد بود که نهجالبلاغه به او حرف زدن و زندگی کردن آموخته و به همین دلیل ارادت ویژهای نسبت به این کتاب داشت.
وی ادامه داد: متاسفانه در جامعه امروزی این کتاب نیز همانند قرآن مهجور مانده است؛ در حالی که نهجالبلاغه میتواند در تمام ابعاد زندگی و برای تمام بشریت راهبردهایی داشته باشد. به عنوان مثال نامه ۵۳ نهجالبلاغه که به عهدنامه مالک اشتر معروف است، سیاستنامه و دستورالعملی برای تمام سیاستمداران عالم است؛ به شکلی که در بخشی از آن سیاستمداران را به مردمدوستی توصیه میکند؛ در حالی که امروز اغلب سیاستمداران مردمداری را پیش میگیرند.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: یکی از درسهای امیرالمؤمنین(ع) که از نهجالبلاغه استنباط میشود، این است که ایشان برابر با پایینترین اقشار جامعه آن دوران زندگی میکردهاند که درس بسیار بزرگی را به همگان میآموزد. نهجالبلاغه درسها و آموزههای گوهربار فراوانی را در ابعاد سیاسی، اجتماعی، مردمشناسی، جامعهشناختی، روانشناختی، زیباییشناختی و… ارائه میدهد.
واعظ موسوی افزود: در واقع ما همچون کسانی هستیم که ثروت فراوانی در اختیار و اطراف آنان قرار دارد اما تلاشی برای دستیابی به آن نمیکنند و به دنبال کسب این ثروت از روشها و منابع دیگری هستند. امام خمینی(ره) نیز در وصیتنامه خود بیان کردند که ما افتخار میکنیم که نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه و… از ماست اما متاسفانه جامعه ما همچنان این موضوع را باور نکرده و از این کتابها به عنوان منبع علمی قوی آموزههایی استخراج نکردهایم تا بتوانیم موضوعات مختلف این منابع را دستهبندی کرده و به جهان امروز عرضه کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در واقع با وجود اقداماتی که صورت گرفته اما پژوهش تخصصی متناسب و شایسته با جایگاه نهجالبلاغه انجام نمیشود تا بتوان خروجی این پژوهشها را به جهان عرضه کرد و به عبارتی این اقدامات رضایتبخش نبوده است.
این کارشناس مذهبی عنوان کرد: بها ندادن سیاستگذاران جامعه امروزی یکی از دلایل عدم بهرهگیری از ثروتهای گرانبها به شمار میرود. به نظر من لازم است ارزشگذاریهایی در جامعه وجود داشته باشد تا توجه و مطالعه این کتابها رواج یابد و به نوعی جامعه نسبت به مطالعه و درک آنها تشویق و ترغیب شود. به تعبیری لازم است نخبگان این حوزهها نیز همانند نخبگان سایر رشتههای ورزشی، علمی و… مورد توجه و حمایت قرار گیرند.
واعظ موسوی گفت: با این وجود به نظر من حتی حوزه علمیه نیز در ارزشگذاریها تا حدی ضعیف عمل کرده است؛ به گونهای که تعداد کمی از طلاب در زمینه تفسیر قرآن، نهجالبلاغه و… تحصیل میکنند و اغلب به سراغ رشتههایی مانند فقه و اصول میروند. لذا لازم است در حوزههای علمیه نیز توجه بیشتری نسبت به این موضوعات شود.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال باید کرسیهای تدریس نهجالبلاغه در مشهد در ردیف و با همان اهمیت کرسیهای فقه و اصول برگزار شود. همانطور که استاد مطهری در خاطرهای بیان کردهاند که مطالعه و درک نهجالبلاغه نیازمند استاد است، به تعبیری علیرغم اینکه مطالعه نهجالبلاغه بسیار مؤثر خواهد بود اما بهرهمندی بیشتر از آموزههای نهجالبلاغه نیازمند تدریس توسط اساتید زبردست است.
انتهای پیام