به گزارش صلح خبر، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحمید واعظ شهیدی که در سلسله جلسات اخلاق با خادمان خورشید با موضوع امانتداری در سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی سخن میگفت، با اشاره به آیه إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَیْنَ أَنْ یَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنْسَانُ إِنَّهُ کَانَ ظَلُومًا جَهُولًا (احزاب آیه 72) اظهار کرد: بحث امانت قبل از اینکه یک بحث شرعی باشد، یک بحث عقلی است که شارع هم تاکید کرده است و بدون تبصره و استثناء تعبیری از امام صادق (ع) هست که فرمودند: خداوند سه چیز را بر همگان واجب نموده است و هیچ کس استثناء نشده است؛ نیکی به پدر و مادر، ادای امانت و وفا به عهد.
وی ادامه داد: امین به کسی گفته میشود که به مال و عرض و ناموس کسی خیانت نکرده باشد. رسول خدا(ص) در دوره جاهلیت و آغاز اسلام در امانتداری آنچنان مشهور بودند که ایشان را به محمد امین لقب دادند. در برابرش کلمه خائن وجود دارد و به کسی اطلاق میشود که به نوعی در مال و عرض و مقام و موقیعت شخصی خیانت روا داشته باشد.
استاد حوزه علمیه مشهد افزود: درلیلهالمبیت مادامی که کفار قصد ترور دسته جمعی پیامبر(ص) را داشتند، ایشان از مکه هجرت فرمودند و حضرت علی(ع) را در مکه گذاشتند تا به همراه امایمن اماناتی را که از مردم داشتند، به صاحبانشان برگردانند.
واعظ شهیدی گفت: پیامبر اسلام (ص) فرمودند: هرکس در دنیا خیانت در امانت کند و بمیرد، در غیر ملت من مرده است و خدا را ملاقات میکند؛ در حالی که خداوند بر او غضبناک است.
وی ادامه داد: از فرمایش رسول خدا (ص) که فرمودند «لا ایمانَ لِمَن لا امانهَ لهُ؛ آن که امانتدار نیست ایمان ندارد.» چنین استفاده میشود که اساساً خائن ایمان ندارد؛ چه ایمان با خیانت سازگار نیست. در برخی از روایات معیار و ملاک سنجش و ارزیابی شخصیت ایمانی افراد هیچگاه بر محور نماز و روزه و حج قرار داده نشده است و گفته شده که نماز و روزه پس از مدتی جزء عادات شده و ممکن است اصلا ارتباطی با ایمان واقعی نداشته باشند. در شناخت ایمان راستین باید به راستگویی و امانتداری افراد تکیه کرد.
این کارشناس دینی گفت: از امام صادق (ع) سوال شد که امانت چیست؟ در آیه شریفه ابتدا فرمودند: «الامانه هی الولایه»، امانت عشق و ارادت به خاندان پیغمبر(ص) است.
واعظ شهیدی عنوان کرد: مسالهی خیانت گاه آن چنان زیرکانه و با مهارت انجام میگیرد که بسیاری از مردم از انجام آن غفلت میورزند؛ ولی خداوند که به اعماق دلها و نیتهای افراد آگاهی دارد از آنچه که چشمان خائن انجام میدهند بااطلاع است. خداوند در سوره غافر میفرماید: یَعلمُ خائنهَ الاعینِ و ما تُخفِی الصدورُ؛ خداوند به آن چه که در سینهها پنهان است و به چشمان خیانتکار آگاه است.
انتهای پیام